Ποικιλίες μελιού

Το μέλι ως προϊόν δεν χαλάει ποτέ λόγω του χαμηλού PH, της χαμηλής υγρασίας και της υψηλής συγκέντρωσης φυσικών σακχάρων. Παρόλα αυτά υπάρχει μια προτεινόμενη ημερομηνία ανάλωσης μέχρι την οποία το μέλι διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά.
Το μέλι παράγεται ολόκληρο το χρόνο εκτός απ’ τον χειμώνα και ανάλογα με την εποχή. Ξεκινώντας απ’ την Άνοιξη παράγεται το μέλι από ανοιξιάτικες κουμαριές, ανοιξιάτικα ρείκια πεύκο και αγριολούλουδα. Το περισσότερο μέλι από αυτό δεν τρυγιέται χωριστά παρά αφήνεται στο μελίσσι για τις ανάγκες ανάπτυξής του. Στη συνέχεια συλλέγεται το μέλι απ’ τα έλατα στο τέλος της Άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, το περίφημο μέλι ελάτης βανίλια. Εν συνεχεία τα μελίσσια μεταφέρονται σε ορεινούς θυμαρότοπους σε υψόμετρο 800μ. αλλά και δάση με υψόμετρο άνω των 1000μ. όπου και παράγεται, προς τα τέλη Ιουλίου, μέλι από θυμάρι αλλά και μέλι από καστανιές βελανιδιές και έλατα ανάλογα με την περιοχή. Εν συνεχεία τα μελίσσια μεταφέρονται σε πευκοδάση στις αρχές φθινοπώρου οπότε και συλλέγεται μέλι από πεύκα και φθινοπωρινά ρείκια. Τέλος προς τα τέλη του φθινοπώρου οπότε και τα μελίσσια έχουν μεταφερθεί σε δάσος κουμαριάς, παράγεται μέλι από πεύκα, κουμαριές και ρείκια, το τελευταίο μέλι της χρονιάς πριν τα Χριστούγεννα.