Το ΜΕΛΙσμα
Μέλισμα σημαίνει μελωδικός ήχος. Η λέξη μέλισμα δηλαδή, ετυμολογικά, δεν έχει σχέση με το μέλι αλλά με το μέλος. Μέλος είναι η μουσική, η μελωδία. Ο μελισσοκόμος όμως που αγαπά τη μέλισσα και δεν την αντιμετωπίζει μόνο ως έντομο προς εκμετάλλευση, μπορεί να διακρίνει μέσα στο μελίσσι το μέλισμα. Γιατί γι’ αυτόν ΜΕΛΙσμα είναι η ΜΕΛωδία του μελισσιού. Του μελισσιού που ποιεί (δημιουργεί) ΜΕΛΙ, ΜΕΛοποιεί.
Όταν ανοίγω μια κυψέλη μπορώ να ακούσω αυτήν την μελωδία που προέρχεται απ' τις χιλιάδες μέλισσες που κατοικούν εκεί.
Μια σύνθεση από ήχους που παράγουν οι μέλισσες προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σχετικά με την ανεύρεση τροφής, με την αντιμετώπιση ενός εχθρού, με την ρύθμιση του μικροκλίματος της κυψέλης, με την ορφάνια (απώλεια της βασίλισσας μέλισσας) αλλά ίσως και ήχους που αφορούν έμμεσα στον μελισσοκόμο. Η μελωδία της ευτυχίας, όταν το μελίσσι δουλεύει την Άνοιξη και συλλέγει εντατικά νέκταρ και γύρη, η μελωδία της ορφάνιας όταν το μελίσσι χάσει τη «μάνα», τη βασίλισσα, η μελωδία της ασύζευκτης βασίλισσας, η μελωδία του συναγερμού για την αντιμετώπιση του εχθρού.
Κάπως έτσι προέκυψε το ΜΕΛΙσμα, απ' τη μαγική μελωδία που μου μετέδωσαν οι μέλισσες όταν βρέθηκα μπροστά σε μια αποικία τους, μπροστά σε μια κυψέλη.
Τα προϊόντα
Το βασικό προϊόν της κυψέλης, το μέλι, μπορείτε να το βρείτε εδώ. Μέλι σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα την εποχή της ανθοφορίας και της μελιτοσυλλογής.
Η γύρη είναι ένα άλλο προιόν που μπορείτε να βρείτε, είναι η πρωτεινική τροφή που συλλέγουν οι μέλισσες.
Επίσης μπορείτε να βρείτε και τα υπόλοιπα προιόντα της κυψέλης όπως την πρόπολη, το κερί, τον βασιλικό πολτό αλλά και τις κεραλοιφές.
Η πρόπολη είναι το φυσικό αντιβιοτικό των μελισσών. Είναι ρητίνες τις οποίες συλλέγουν οι μέλισσες απ' τα δέντρα και τα φυτά.
Το κερί είναι εκκρίσεις μελισσών απ' τους κηρογόνους αδένες τους, το οικοδομικό υλικό της κυψέλης με το οποίο οι μέλισσες κτίζουν τα κελιά της κηρήθρας.
Ο βασιλικός πολτός είναι η υπερτροφή του γόνου αλλά και της βασίλισσας που την διατηρεί γόνιμη για όλη της τη ζωή, μια ζωή που είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή των εργατριών - μελισσών.
Ποιοί Είμαστε
Δεν συναντήθηκα με τις μέλισσες απ' την αρχή του εργασιακού μου βίου. Σπούδασα Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και ασχολήθηκα για 17 χρόνια με την κατασκευήκτηρίων.
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μέλισσα το 2010. Απ' το 2016 είμαι πια επαγγελματίας μελισσοκόμος. Διατηρώ το μελισσοκομείο μου στην ημιορεινή περιοχή των Πυργιώτικων Ναυπλίου, όπου τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν και στη συνέχεια αναπτύσσονται για την άνοιξη σε μια περιοχή με αυτοφυή βλάστηση από ασφοδέλους, γκορτσιές, ευκάλυπτους και αγριολούλουδα.
Τα μελίσσια, την άνοιξη μεταφέρονται στην ορεινή Αργολίδα στις ανοιξιάτικες κουμαριές και κουτσουπιές αλλά και στους γειτονικούς νομούς, στην Αρκαδία, στον Πάρνωνα και στο Μαίναλο στις καστανιές, στις βελανιδιές αλλά και στα έλατα, στο Λεωνίδιο στα θυμάρια, στις πηγές Ευρώτα στις φθινοπωρινές κουμαριές, στην Εύβοια στα πεύκα και στα ρείκια.
Συνεχώς αναζητώ νέα μέρη και ανθοφορίες, ενώ ταυτόχρονα φροντίζω για την ανάπτυξη του μελισσοκομείου μου με σεβασμό στις μέλισσες και στις ανάγκες τους.
Το Εργαστήρι.
Από τις αρχές του 2020 ο χώρος συσκευασίας απέκτησε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις, λειτουργεί πλέον ως συσκευαστήριο ιδιοπαραγόμενων προϊόντων με κωδικό καταχώρισης 11SM38, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων και τα προϊόντα μπορούν να διακινηθούν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μελισσοκομία είχα στο μυαλό μου την παραγωγή βιολογικών προϊόντων κυψέλης και έτσι το 2015 συμβλήθηκα με την εταιρία πιστοποίησης βιολογικών προιόντων bio-hellas και έκτοτε όλα τα προϊόντα που παράγω: μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός πρόπολη, κερί είναι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
Η βιολογική μελισσοκομία απαιτεί συνεχείς μετακινήσεις των κυψελών σε μελισσότοπους όπου οι μέλισσες συλλέγουν άφθονο μέλι από αυτοφυή φυτά και δασικά δέντρα, τόσο για τις ανάγκες τους όσο και για τον μελισσοκόμο,προκειμένου να αποφεύγεται η τροφοδότηση των μελισσών με μελισσοτροφές. Η βιολογική μελισσοκομία απαιτεί επίσης την τοποθέτηση των κυψελών μακριά από συμβατικές καλλιέργειες για την αποφυγή της δηλητηρίασης του μελιού και των προϊόντων της κυψέλης από εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα και τέλος απαιτεί θεραπείες για τις ασθένειες της μέλισσας κυρίως με οργανικά οξέα και αιθέρια έλαια που συναντώνται στη φύση, έτσι ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος χημικών υπολειμμάτων στο μέλι και στα προϊόντα της κυψέλης .
Βραβεία
2024: Το μέλι Bελανιδιάς κατέκτησε 2 χρυσά αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό GREAT TASTE 2024 !
2022: Το μέλι Ελάτης κατέκτησε 2 χρυσά αστέρια στον διεθνή διαγωνισμό GREAT TASTE 2022 !
Το 2021 το μέλι Δάσους Πεύκης, το μέλι Θυμάρι και το μέλι της Βελανιδιάς κατέκτησαν από 1 χρυσό αστέρι στον Διεθνή Διαγωνισμό τροφίμων GreatTaste.
Το 2019 στο Διεθνή Διαγωνισμό ΒiolΜiel που συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο βιολογικά μέλια και γίνεται στην Ιταλία, το Δασόμελο Πάρνωνα, ένα απόσταγμα δάσους από έλατα, βελανιδιές, καστανιές και βότανα συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία του, 94.1/100 και κατέκτησε την πρώτη θέση και το Χρυσό Μετάλλιο. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 88 μελισσοκόμοι από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σερβία με 223 διαφορετικά δείγματα μελιού.
Την ίδια χρονιά και το μέλι ελατοκουμαριάς από την ορεινή Αργολίδα κατέκτησε για 2η φορά το Ασημένιο Μετάλλιο στον ίδιο διαγωνισμό.
Επίσης, το 2019, το μέλι Δάσους Πεύκης απο την Εύβοια καθώς και το μέλι ορεινού θυμαρότοπου Λεωνιδίου από έλατο και θυμάρι κατέκτησαν από 1 Χρυσό αστέρι στον Διεθνή Διαγωνισμό τροφίμων GreatTaste.
To 2018 το μέλι ελατο (βανιλια) - θυμάρι με βαθμολογία 85/100 κατέκτησε Ασημένιο μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό ΒiolΜiel βιολογικών μελιών, στην Ιταλία.
Το 2017 ήταν η χρονιά που το μέλι ελατοκουμαριάς από την ορεινή Αργολίδα, κατέκτησε το πρώτο μας βραβείο, ήταν το Ασημένιο Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό βιολογικών μελιών biolmiel της Ιταλίας και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Συνεχίζω πάντα να συμμετέχω σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας γιατί επιθυμώ, όπως και όλοι οι μελισσοκόμοι που συμμετέχουμε από την Ελλάδα, να ανεβάσουμε το ελληνικό μέλι όσο το δυνατόν πιο ψηλά.