Τα Χριστούγεννα έχουν γεύση από μέλι. Τα μελομακάρονα, οι δίπλες, οι μπακλαβάδες και όλα τα υπόλοιπα σιροπιαστά θέλουν το μέλι τους.

Εκτός από την θέση που έχει στο τραπέζι μας, το μέλι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην χριστουγεννιάτικη παράδοση και λαογραφία. Πολλά χριστουγεννιάτικα έθιμα και τραγούδια αφορούν το μέλι.

Στην Θεσσαλία οι γυναίκες άλειφαν παλιά τις βρύσες του χωριού με μέλι για να είναι η ζωή τους τόσο γλυκιά όσο αυτό. Στην Κρήτη φτιάχνουν το Χριστόψωμο με μέλι, ροδόνερο, μαχλέπι, κανέλα, γαρύφαλλα και καλό αλεύρι, που ψήνουν στο ξυλόφουρνο και τρώνε την ημέρα των Χριστουγέννων. Παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων αναφέρονται στο μέλι " Χριστούγεννα Πρωτούγεννα πρώτη γιορτή του χρόνου για βγάτε ιδέστε μάθετε το που ο Χριστός γεννιέται.

Γεννιέται κι αναθρέφεται με μέλι και με γάλα

το μέλι τρων οι άρχοντες το γάλα οι αφεντάδες

και το μελισσοχόρταρο το λούζουντ’ οι κυράδες". 


Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τις ημέρες των γιορτών η μυρωδιά από το μέλι και τα καβουρδισμένα καρύδια και αμύγδαλα πλημμυρίζει όλα τα σπίτια και καλωσορίζει την γέννηση του Χριστού. 


Ποιό μέλι ταιριάζει με τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Το μέλι δάσους πεύκης ταιριάζει με τα μελομακάρονα, το ανθόμελο με τις δίπλες και το ανθέων-θυμάρι με τα σιροπιαστά.

Επιλέξτε το μέλι καστανιάς και το μέλι βελανιδιάς στο γιορτινό τραπέζι για να συνοδεύσετε το τυρί και το γιαούρτι με ξηρούς καρπούς.

Δοκιμάστε το μέλι ερρείκης (ρείκι) στα ροφήματα σας και το μέλι ελάτης, με την ελαφριά του γλυκύτητα, στο πρωινό σας. Εύχομαι σε όλους μελένια Χριστούγεννα!