Η σφήκα είναι σαρκοφάγο έντομο και κυρίως πτωματοφάγο. Επιτελεί πολύ σημαντικό έργο κατά την αποσύνθεση όλων των νεκρών ζώων που παρατηρούμε στη φύση. Οι σφήκες φτιάχνουν τις φωλιές τους παντού και είναι επιθετικές όταν κάποιος τις πλησιάζει. Ευθύνονται για τις περισσότερες επιθέσεις, μοιράζονται όμως την φήμη με τις μέλισσες. Το κεντρί τους είναι λείο σαν σπαθί και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αρκετές φορές στον ίδιο στόχο. Τις περισσότερες φορές επίσης δεν τσιμπάνε αλλά δαγκώνουν. Eλέγξτε το τσίμπημα και εάν παρατηρήσετε δύο τρύπες τότε μάλλον σας έχει δαγκώσει σφήκα και δεν σας κέντρισε.

Η μέλισσα αντιθέτως τρέφεται με νέκταρ και γύρη. Στην προσπάθειά της να βρει και να μεταφέρει τροφή για εκείνη άλλα και για την κυψέλη επιτελεί ένα από τα ποιο σημαντικά έργα στην φύση. Επικονιάζει, γονιμοποιεί το σύνολο σχεδόν των φυτών. Στην φύση υπάρχουν φυτά τα οποία επικονιάζονται από τον αέρα (ευθύνονται για τις περισσότερες αλλεργίες, π.χ ελιά) και φυτά τα οποία χρειάζονται κάποιο έντομο για να κάνει την δουλειά της γονιμοποίησης . Ένα από αυτά τα έντομα είναι η μέλισσα και μάλιστα με το μεγαλύτερο μερίδιο εργασίας.

Δύο μέλισσες και μια σφήκα ανάμεσα τους πίνουν νερό σε ποτίστρα

Στην φωτογραφία βλέπουμε δύο μέλισσες και μια σφήκα, ανάμεσα τους, να πίνουν νερό σε ποτίστρα. Η μέλισσα έχει χνουδωτό σώμα και ήπιο χρωματισμό. Η σφήκα έχει ελάχιστο τρίχωμα και έντονο χρωματισμό. Η μέλισσα είναι σκούρα μαύρη καφέ πορτοκαλί ενώ η σφήκα είναι έντονη κίτρινη ή κόκκινη με μαύρο.

Η μέλισσα δημιουργεί μεγάλες σε πληθυσμό κοινωνίες (χιλιάδες άτομα) και διαχειμάζει ομαδικά, ενώ οι σφήκες δημιουργούν μικρές σε πληθυσμό κοινωνίες (εκατοντάδες άτομα) και διαχειμάζει ατομικά. Η φωλιά των μελισσών έχει μια μικρή είσοδο ενώ η υπόλοιπη είναι προστατευμένη μέσα σε κάποια κοιλότητα (π.χ δένδρο ή κυψέλη). Η φωλιά των σφηκών είναι εκτεθειμένη στις συνθήκες του περιβάλλοντος συνήθως στον αέρα ή μέσα στο χώμα. Τα κελιά της κυψέλης της είναι εξαγωνικά φτιαγμένα από κερί, ενώ  τα κελιά της φωλιάς της σφήκας είναι εξαγωνικά και έχουν την όψη χαρτιού.

Το κεντρί της μέλισσας είναι σαν αγκίστρι και αποσπάται μαζί με μέρος των εσωτερικών της οργάνων μετά το κέντρισμα γι'αυτό και πεθαίνει όταν κεντρίσει ενώ η σφήκα επιβιώνει μετά από ένα τσίμπημα και μπορεί να το επαναλάβει αρκετές φορές. Η μέλισσα δεν αποτελεί εχθρό άλλου εντόμου ενώ η σφήκα είναι εχθρός της μέλισσας και άλλων εντόμων. Η μέλισσα είναι λιγότερο επιθετική – ενοχλητική , λιγότερα κρούσματα τσιμπήματος σε άνθρωπο ενώ η σφήκα είναι ενοχλητική , μεγαλύτερη επαφή με τον άνθρωπο και επομένως καταφέρνει περισσότερα τσιμπήματα.