Βιολογικό μέλι ελάτης
Ένα σπάνιο μέλι παράγεται στα ελατοδάση της Πελοποννήσου λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής. Ειδικότερα αυτό που παράγεται στο Μαίναλο στην περιοχή της Βυτίνας, είναι χαρακτηρισμένο ως ΠΟΠ μέλι βανίλια ελάτης Μαινάλου και μαζί με το πευκοθύμαρο Κρήτης είναι τα μοναδικά ΠΟΠ μέλια της Ελλάδας.
Λίγο πολύ όμως μέλι έλατο τύπου "βανίλια" δίνουν όλα τα ελατοδάση της Πελοποννήσου με μικρές διαφορές στο άρωμα και στη γεύση ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής και την πορεία που ακολούθησαν τα μελισσοσμήνη μέχρι να καταλήξουν να συλλέξουν αυτόν τον θησαυρό γεύσης και αρώματος ως απόσταγμα της ελληνικής φύσης, μια πορεία από τις ημιορεινές περιοχές στις αρχές της Άνοιξης έως κάποιο σκιερό μονοπάτι μιας ανήλιαγης ρεματιάς σε συνέχεια μιας ηλιόλουστης διαδρομής σ' ένα καταπράσινο λιβάδι στις παρυφές του ελατοδάσους.
Για πολλούς καταναλωτές μελιού ίσως είναι το καλύτερο ελληνικό μέλι μαζί με το θυμαρίσιο, σταθερά πρώτα στις προτιμήσεις τους αλλά και στις πωλήσεις. Το μέλι ελάτης Πελοποννήσου διαφέρει από αυτό που παράγεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, διακρίνεται για το χρώμα του, την υφή του αλλά και για τη γεύση και το άρωμά του.
Στον διαγωνισμό Great taste 2022 που συμμετείχε το βιολογικό μέλι ελάτης ΜΕΛΙσμα, κατέκτησε 2 αστέρια και τα σχόλια των κριτών μεταξύ άλλων ανέφεραν :
''αρώματα απο ελατοδάσος με ευχάριστες νότες αγριολούλουδων και βοτάνων με βουτυρένια υφή και εκλεπτυσμένο φινίρισμα''.
Άγλυκο, περλέ μέλι με χαρακτηριστικές ξανθές ανταύγιες όταν αναδεύεται, με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα. Έχει τις λιγότερες θερμίδες απ' όλα τα μέλια. Παχύρευστο, δεν κρυσταλλώνει ποτέ, ιδανικό για άλλειμα λόγω της χαμηλής του ρευστότητας.
Περιέχει μεταξύ άλλων φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα σχεδόν τα είδη μελιού.
Το μέλι ελάτης ανέκαθεν έφερνε στους μεγαλύτερους μνήμες από τα ορεινά χωριά, όπου οι επισκέπτες του καλοκαιριού προμηθεύονταν μέλι από τους ντόπιους μελισσοκόμους. Μνήμες εμπλουτισμένες από την παραδοσιακή γαστρονομία, που θέλει το μέλι στα ξεροτήγανα και στις δίπλες, στα μελομακάρονα και στους λουκουμάδες, στους μπακλαβάδες και σ' όλα τα σιροπιαστά.
Οι μελισσοκόμοι της υπαίθρου και των βουνών, οι φύλακες του δάσους, οι προστάτες της φύσης. Η μελισσοκομία, στατική ή νομαδική, ίσως το τελευταίο από τα παραδοσιακά παραγωγικά επαγγέλματα.