Σε τί διαφέρει το βιολογικό από το συμβατικό μέλι;
Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα τα μέλια είναι βιολογικά. Αυτό είναι λάθος. Για να παραχθεί ένα βιολογικό μέλι και να μπορέσει να πιστοποιηθεί από κάποιον φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, τηρούνται τα εξής:
Τα μελισσοσμήνη κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μεταφέρονται σε περιοχές απομακρυσμένες από πόλεις και χωριά, σε απόσταση τουλάχιστον 3 χλμ. από καλλιέργειες, σε περιοχές κυρίως αποτελούμενες από αυτοφυή βλάστηση και δασικά δέντρα. Αποφεύγεται έτσι η επιμόλυνση των προϊόντων της κυψέλης με εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.
Οι μέλισσες που βρίσκονται κοντά σε καλλιέργειες έρχονται σε επαφή με φυτοφάρμακα και δηλητήρια οι περισσότερες πεθαίνουν, κάποιες όμως λαμβάνουν υποθανατηφόρα δόση και καταφέρνουν να επιστρέψουν στην κυψέλη. Όταν επιστρέφουν μαζικά, αφήνονται απ’ τις μέλισσες φρουρούς να εισέλθουν στο εσωτερικό της με αποτέλεσμα τη μόλυνση του μελιού και της γύρης και καταστροφικές συνέπειες για τις ίδιες τις μέλισσες και τα προϊόντα τους. Αυτό δεν συμβαίνει με την βιολογική μελισσοκομία.
Απαγορεύονται οι τροφοδοσίες με ζάχαρη, όπως σιρόπι ζάχαρης, πίτα ζάχαρης κλπ. Επιτρέπεται μόνο η τροφοδοσία με βιολογικό μέλι. Οι τροφές με βιολογική ζάχαρη επιτρέπονται μόνο όταν οι μέλισσες κινδυνεύουν από λιμοκτονία. Οι μέλισσες αφήνονται όσο το δυνατόν με φυσικότερο τρόπο να συλλέγουν τις τροφές τους. Μεταφέρονται σε διαδοχικές ανθοφορίες ώστε να αποκτήσουν αποθέματα τροφών τόσο για τις ίδιες όσο και για τον μελισσοκόμο.
Γίνονται όσο το δυνατόν προληπτικές θεραπείες με βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσών. Τέτοια σκευάσματα είναι τα οργανικά οξέα και τα αιθέρια έλαια. Πολλά από αυτά συναντώνται στα τρόφιμα και στο μέλι σε μικρότερες συγκεντρώσεις και είναι ικανά να περιορίσουν τα παράσιτα ,τους μύκητες και τα βακτήρια των εντόμων και της κυψέλης.
Στην αποθήκη γίνεται απολύμανση του μελισσοκομικού εξοπλισμού με φλόγιστρο. Οι κηρήθρες αποθηκεύονται και απολυμαίνονται με τη χρήση οργανικών οξέων όπως είναι το οξικό και το μυρμηγκικό οξύ για την καταπολέμηση του κηρόσκορου αλλά και την απολύμανσή τους γενικότερα. Απαγορεύεται η χρήση χημικών φαρμάκων και ιδιαίτερα αντιβιοτικών. Η ανίχνευσή τους στο μέλι και στα υπόλοιπα προϊόντα ισοδυναμεί με αυστηρές ποινές και αποκλεισμό του μελισσοκόμου απ’ τον φορέα πιστοποίησης.
Οι καινούργιες κηρήθρες που κατασκευάζει ο μελισσοκόμος γίνονται μόνο με τη χρησιμοποίηση βιολογικού κεριού, συνήθως προερχόμενο απ την ανακύκλωση των παλιών κηρηθρών και απολεπισμάτων. Το κερί είναι σαν σφουγγάρι και έχει την ιδιότητα να συγκρατεί υπολείμματα από φάρμακα και αντιβιοτικά για πολλά χρόνια δεσμευμένα στην δομή του και να τα μεταβιβάζει στο μέλι. Οπότε απαγορεύεται η χρήση κηρηθρών εμπορίου προερχόμενο από κερί πιθανόν επιμολυσμένο με φάρμακα για την θεραπεία των ασθενειών των μελισσών. Δίνεται ένα χρονικό διάστημα ενός έτους, για την αντικατάσταση όλων των παλιών κηρηθρών του μελισσοκομείου με βιολογικές. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικού μελισσοκομικού εξοπλισμού. Επιτρέπονται φυσικά υλικά όπως το ξύλο και μεταλλικά ανοξείδωτα σκεύη και εργαλεία.
Αυτές είναι οι κυριότερες διαφορές του βιολογικού μελιού, κάτι που αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μελισσοκομία είχα στο μυαλό μου την παραγωγή βιολογικών προϊόντων κυψέλης και έτσι το 2015 συμβλήθηκα με την εταιρία πιστοποίησης βιολογικών προιόντων Bio-Hellas και έκτοτε όλα τα προϊόντα που παράγω: μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός πρόπολη, κερί είναι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.