Βασιλικός πολτόςΗ συλλογή του βασιλικού πολτούΦυσικά κελια σμηνουργίαςΣυσκευασία 10γρ.Η τριπλή κυψέλη τύπου "μπαούλο"Η τριπλή κυψέλη και ο τροφοδότης οροφής στο ορφανό τμήμα

Μέλισσες ταίζουν με βασιλικό πολτό τις προνύμφες στα βασιλοκέλια


Διακρίνεται το βασιλικό διάφραγμα μεταξύ των κυψελών

Προνύμφες μέσα σε λουτρό βασικού πολτού

Διατίθεται φρέσκος βασιλικός πολτός παραγωγής Ανοιξη 2017.

Διατηρείται στην κατάψυξη στους -20οC έως 18 μήνες και αφού αποψυχθεί, διατηρείται στο ψυγείο προκειμένου να καταναλωθεί. Η ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0,50 γρ. με συνιστώμενη δόση τα 0.25 γρ. για τους ενήλικες και 0.10 γρ. για τα παιδιά. Η χρήση πρέπει να είναι καθημερινή έως 2 μήνες και πρέπει να ακολουθεί διάλλειμα 2-3 μηνών. Αρχικά δοκιμάζουμε για 2-3 μέρες μικρότερη ποσότητα προκειμένου να διαπιστώσουμε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας και εν συνεχεία αυξάνουμε την ποσότητα έως τη συνιστώμενη δόση.

Ο βασιλικός πολτός "ΜΕΛΙΣΜΑ" παράγεται με τη μέθοδο του εμβολιασμού σε τριπλή κυψέλη τύπου "μπαούλο" απ' τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο σε χώρο δίπλα από το εργαστήριο, ώστε οι συνθήκες συγκομιδής και φύλαξης να εξασφαλίζουν την καλή ποιότητα του προιόντος.

Λίγα λόγια για το βασιλικό πολτό:

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών.

Δεν υπάρχει γενετική διαφορά μεταξύ εργατριών μελισσών και βασιλισσών που αναπτύσσονται στην ίδια κυψέλη. Η μοναδική διαφοροποίηση προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό όλες τις μέρες ακόμα και μετά τη γέννησή τους, ενώ αυτές που προορίζονται για εργάτριες μετά την τρίτη ημέρα, με μείγμα νέκταρος και γύρης. Σαν αποτέλεσμα οι βασίλισσες αναπτύσσονται μέσα σε 16 ημέρες, έχουν 42% μεγαλύτερο μέγεθος και 60% περισσότερο βάρος, έχουν ένα υψηλά αναπτυγμένο γενετικό σύστημα με ωοθήκες και σπερματοθήκες πλήρως αναπτυγμένες, γεννούν τέλεια άτομα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (2-4 χρόνια), και μεγάλη παραγωγικότητα, ενώ οι εργάτριες μέλισσες ζουν από μερικές εβδομάδες έως 3 μήνες ανάλογα την εποχή.

Ο βασιλικός πολτός δεν αποθηκεύεται στην κυψέλη και συνεπώς δεν αποτελεί ένα παραδοσιακό μελισσοκομικό προϊόν. Η μόνη θέση στην οποία η συγκομιδή του είναι εφικτή είναι κατά τη διάρκεια διατροφής της βασίλισσας, μέσα από τα κελιά όπου βρίσκονται οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, οι οποίες ταΐζονται με αφθονία βασιλικού πολτού απ' τις εργάτριες μέλισσες.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παραγωγής του βασιλικού πολτού στην Ελλάδα είναι από τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας που σχηματίζονται περιμετρικά της κηρήθρας κατά την περίοδο της άνοιξης και νωρίς το καλοκαίρι όταν το μελίσσι ετοιμάζεται να σμηνουργήσει και για το λόγο αυτό γεννιούνται πολλές νέες βασίλισσες. Τα σχηματισθέντα βασιλικά κελιά κόβονται από τις κηρήθρες και γίνεται η συλλογή του βασιλικού πολτού, αφού πρώτα αφαιρεθεί από μέσα η προνύμφη της βασίλισσας.

Ο πιο συστηματικός όμως τρόπος παραγωγής βασιλικού πολτού είναι με τη μέθοδο του εμβολιασμού. Κατά τη μέθοδο αυτή σε βασιλικά κελιά εμβολιάζουμε προνύμφες εργατριών ηλικίας 1-3 ημερών και τα εμβολιασθέντα αυτά βασιλικά κελιά τοποθετούνται σε μελίσσια δυνατά, που δεν έχουν βασίλισσα, των οποίων οι εργάτριες μέλισσες ταίζουν με μεγάλες ποσότητες βασιλικού πολτού τις προνύμφες προκειμένου να προκύψουν νέες βασίλισσες. Την 3η ημέρα από τον εμβολιασμό τα εμβολιασμένα βασιλικά κελιά έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βασιλικού πολτού. Αφού αφαιρέσουμε την προνύμφη της βασίλισσας, συλλέγουμε το βασιλικό πολτό και μπορούμε πάλι να επαναλάβουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού στα ίδια βασιλικά κελιά. Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών θα εξαρτηθεί από τη δύναμη του μελισσιού. Κάθε βασιλικό κελί δίνει ¼ του γραμμαρίου περίπου βασιλικό πολτό. Δηλαδή κάθε κυψέλη με 50 κελιά δίνει σε κάθε εμβολιασμό 10gr περίπου βασιλικό πολτό.

Ο βασιλικός πολτός παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη. Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας, στις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη και την ψυχική διάθεση, βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, δρα ως αναλγητικό ελαφρύνοντας την αίσθηση του πόνου, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους ρευματισμών, σε νεφρικά συμπτώματα που συναντώνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών. Επίσης διεγείρει την αντιβιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εισβολή και δράση των επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Επιπλέον ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην παρουσία της ακετυλοχολίνης.

Συσκευασία 10γρ, Τιμή 25 Ευρώ.