2018

Η κρυστάλλωση του μελιού.


26 / Φεβ / 2018


Οι κρύες μέρες του χειμώνα έδωσαν τη σκυτάλη στις ανοιξιάτικες και ζεστότερες μέρες όπου τα μελίσσια ξεκινάνε την ανάπτυξή τους στην αρχή της παραγωγικής χρονιάς για τα ίδια αλλά και για τους μελισσοκόμους.Στους κρύους αποθηκευτικούς χώρους της μελισσοκομικής αποθήκης ένα φαινόμενο έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρομαι στην κρυστάλλωση του μελιού. Η κρυστάλλωση ή αλλιώς ζακχάρωμα του μελιού όπως λανθασμένα αναφέρεται, είναι ένα φυσικό φαινόμενο και δεν υποδηλώνει νοθεία με ζάχαρη η άλλη γλυκαντική ουσία. Τα ανθόμελα όπως το μέλι από ρείκι, βαμβάκι, πορτοκαλιά, κουμαριά, κισσό, καστανιά, κλπ. κρυσταλλώνουν μέσα σε λίγους μήνες απ' την παραγωγή τους. Το μελι από έλατο δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Το μελι από πεύκο, βελανιδιά αλλά και φυσικά μίγματα ανθόμελων και μελιτωμάτων δασικών δέντρων κρυσταλλώνουν πολύ αργά, μετά από 1-2 χρόνια, νωρίτερα η' αργότερα εξαρτόμενο από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.Η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η περιεχόμενη γύρη και το κερί, η αναλογία των φυσικών σακχάρων του μελιού, η υγρασία κλπ. είναι μερικοί απ' τους παράγοντες που καθορίζουν την κρυστάλλωση.
Το μέλι που κρυσταλλώνει στο βάζο μπορεί να επανέλθει στην πρότερη ρευστή του κατάσταση με τη χρήση ζεστού υδατόλουτρου σε μπεν μαρί, η σε θερμοθάλαμο με θερμοκρασία μικρότερη των 45οC. η ακόμα και στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 - 1,5 λεπτό χωρίς να χάσει τις πολύ σημαντικές θρεπτικές του ουσίες, τα πολυτιμα ένζυμα, τα ιχνοστοιχεία, τις βιταμίνες του.Στην επιφάνεια του στο πάνω μέρος του βαζου μπορεί να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα αφρού το οποίο αποτελείται από γύρη, κερί, πρόπολη και άλλες χρήσιμες ουσίες οι οποίες διέφυγαν μέσω της σίτας κατά την φιλτρανση και εμπεριέχονται στο μέλι, αλλά λόγω της θέρμανσης και του μικρότερου ειδικού βάρους απ το μέλι ανέβηκαν προς τα πάνω. Η διαδικασία αυτή λέγεται διαύγαση του μελιού, λαμβάνει μερικώς χώρα στη δεξαμενή αποθήκευσης πριν τη συσκευασία, αλλά μπορεί να ξανασυμβεί όσες φορές θερμαίνεται το μέλι προκειμένου να ρευστοποιηθεί.
Το μέλι ΜΕΛΙσμα χωρίς καμμιά άλλη επεξεργασία πέραν μιας απλής φιλτρανσης ώστε να συγκρατηθούν τα ορατά τεμάχια κεριού τα οποία αποσπόνται απ την κηρήθρα κατά τη διαδικασία της μελιτοεξαγωγής προσφέρεται σε εσάς τώρα στη διάρκεια της νηστείας ως μια πολύ καλή τροφή για τα νηστίσιμα γλυκά και φαγητά σας αλλά και για το τσάι και τον καφέ σας.
Να θυμάστε ότι βρεφη κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι λόγω του ότι ο οργανισμός τους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αλλαντίαση η οποία προκαλείται απ' τα σπόρια του βακτηρίου Clostridium Botulinum τα οποία υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα όπως στο μέλι, στο γάλα κλπ. κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Φθινόπωρο στον Πάρνωνα.


13 / Σεπ / 2018


Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού, το βουνό αποζημιώνει τις μέλισσες για το διάστημα που τις κράτησε κλεισμένες στις κυψέλες. Το νέκταρ και η γύρη απ' τους κισσούς στις ποταμιές, προσφέρεται με περίσσεια στα μελίσσια για να αναπτυχθούν και να ειναι έτοιμα για την φθινοπωρινή μελιτοεκκριση του πεύκου. Συνάμα τα ρείκια και οι κουμαριές στα ορεινά θα δώσουν γρήγορα κι αυτά όπως φαίνεται τους γλυκούς χυμούς τους για ένα καλό ξεχειμώνιασμα και ίσως για έναν περιορισμένο τρύγο.