2017

Ναύπλιο, Ιανουάριος 2017.


10 / Ιαν / 2017


Πρωτόγνωρες συνθήκες για τα μελίσσια στην περιοχή μας. Τα πιο μικρά ίσως να χαθούν αν συνεχιστούν οι παγωμένες νύχτες και τα χιόνια μέχρι να έρθει η Άνοιξη.Μόλις ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 15ο C θα γίνει η πρώτη επιθεώρηση για το 2017 και θα εκτιμηθεί η κατάσταση.Τις κρύες μέρες του χειμώνα οι μέλισσες σχηματίζουν μελισσόσφαιρα. Πλησιάζοντας πολύ κοντά η μία την άλλη σε σφιχτό κλοιό στην περιφέρεια της σφαίρας, δημιουργούν ένα μονωτικό στρώμα και αφήνουν αυτές στο εσωτερικό της σφαίρας πιο χαλαρές να καταναλώνουν μέλι.Πέρνοντας ενέργεια απ το μέλι, προκαλούν συσπάσεις των θωρακικών μυών τους και παράγουν την απαιτούμενη θερμική ενέργεια ώστε η θερμοκρασία της σφαίρας να διατηρείται από 13οC έως 20οC στην περίπτωση που δεν υπάρχει γόνος στο μελίσσι, ενώ στη εξωτερική στρώση είναι 8 oC.Όταν όμως υπάρχει γόνος στο εσωτερικό της σφαίρας, η θερμοκρασία πρέπει να παραμείνει στους 35 oC. Εναλλάσουν δε την θέση τους απ το εξωτερικό προς το εσωτερικό της μελισσόσφαιρας, έτσι ώστε συνεργαζόμενες να ωφελείται απ αυτην τη σταθερή θερμοκρασία ολόκληρος ο πληθυσμός.Λακωνική Μάνη, Απρίλιος - Μάιος 2017.


25 / Μαι / 2017


Κυνηγώντας ένα διαφορετικό μέλι και πολύ αρωματικό, το μέλι από φασκόμηλο, ένα μικρό κοπάδι από μελίσσια μεταφέρθηκε στη Λακωνική Μάνη, κοντά στο όμορφο παραθαλάσσιο χωριουδάκι "Κότρωνας". Φασκομηλιές, ασφόδελοι, ασφάκες και πολλά άλλα αυτοφυή ανθισμένα φυτά όπου και να κοιτάξεις, ευνοημένα απ τις βροχές του Χειμώνα συμπληρώνουν τα αρώματα αυτού το θαυμάσιου Μανιάτικου μελιού.Στις αρχές Μαίου έγινε ο τρύγος και τα μελίσσια μεταφέρθηκαν στα βουνά για να εκμεταλλευτούν τις ορεινές ανοιξιάτικες ανθοφορίες και τα μελιτώματα του έλατου. Οι κηρύθρες απολεπίστηκαν και το μέλι με τη βοήθεια του φυγοκεντρικού μελιτοεξαγωγέα μπήκε στο βαρέλι.Πέρασαν 10 μέρες απ' τον τρύγο και το πρώτο μέλι για το 2017 άρχισε να γεμίζει τα βάζα. Βιολογικό Μανιάτικο μέλι ανθέων φασκομηλιάς με θαυμάσιο άρωμα Μάνης και μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Καλοκαίρι 2017 στον Πάρνωνα.


03 / Ιουνίου / 2017


Ένα μικρό κοπάδι με μελίσσια έχει μεταφερθεί στον Πάρνωνα,στα έλατα.


Η ομορφιά του Πάρνωνα απ' την ανατολική μεριά.


Τα μελίσσια στο μικρό οροπέδιο.Εκτός απ'τα έλατα, καστανιές, βελανιδιές και άλλα δασικά δέντρα και λουλούδια συμπληρώνουν τη βλάστηση στην περιοχή.
Καστανιές


Βελανιδιές και άλλα δασικά δέντρα


Ο δρόμος της δροσιάςΤο χωράφι στις καστανιές και στις βελανιδιές καθαρίστηκε και περιμένει τα μελίσσια και τις παραφυάδες. Ευχαριστώ τον κυρ Γιώργο για την ευγενική παραχώρηση και τον Γιάννη για την βοήθειά του και την ξενάγηση στα όμορφα μελισσοτόπια του χωριού του.


Το χωράφι στο καστανόδασοςΗ περιοχή έχει μοναδική ομορφιά και μαγεύει τον επισκέπτη.


Ο χώρος κάτω απ το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος


Tο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του ΣωτήροςΤα εκκλησάκια τα συναντάς όπου κι αν σταθείς.
Εκκλησάκι στο δρόμο


Εικονοστάσι στο ελατόδασος, έργο του παππού μου του μαστροΛάμπρου.