2016

Μέλι ανοιξιάτικης κουμαριάς.


29 / Μαρ / 2016
Η ανοιξιάτικη κουμαριά ή γλιστροκουμαριά ή αγριοκουμαριά (Arbutus andrachne) δίνει πρώιμα ένα ανοιξιάτικο μέλι με δυνατή, γεμάτη γεύση που θυμίζει σκούρα καραμέλα και έχει φανατικούς καταναλωτές, όχι μόνο λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του αλλά και για την υψηλή θρεπτική του αξία.Έχει σκουροχάλκινο χρώμα και γήινο άρωμα, κρυσταλλώνει δε σχετικά γρήγορα σε 3-4 μήνες μετά τον τρύγο.Ένα μικρό κοπάδι από μελίσσια μεταφέρθηκε στους πρόποδες του όρους Φαρμακά, στην ορεινή Αργολίδα, σε υψόμετρο 640μ. σε περιοχή με αυτοφυή βλάστηση από κουμαριές, ασπάλαθους, κουνούκλα, κρίνα και γκορτσιές τα οποία δίνουν νέκταρ και γύρη στα μελίσσια, μακριά από εντατικές καλλιέργειες με σκοπό τον τρύγο βιολογικού μελιού κουμαριάς και άλλων ανοιξιάτικων ανθοφοριών.

Μέλι πευκοδάσους κεντρικής Εύβοιας.


24 / Οκτ / 2016


Κάτι έγινε τον Οκτώβριο στα μελίσσια και γέμισαν με μέλι τις κηρύθρες. Να 'μαστε καλά και του χρόνου!!!Ξεχειμώνιασμα στα πεδινά.


19 / Δεκ / 2016

Εδώ και λίγο καιρό τα μελίσσια χωρίστηκαν σε 2 κοπάδια και διαχειμάζουν στην Άρια και στα Πυργιώτικα, σε μιά απόσταση 7 χλμ. μεταξύ τους κάτι που γενικά βολεύει για κάποιους μελισσοκομικούς χειρισμούς ώστε όταν οι μέλισσες μεταφερθούν απ' τη μιά θέση στην άλλη, να μην βρουν το δρόμο και γυρίσουν πισω αφού θυμούνται περιοχές μέχρι 5 χλμ. το πολύ γύρω απ'την κυψέλη τους.


Μελισσοκομείο στα Πυργιώτικα λίγο έξω απ' το Ναύπλιο.Σχεδόν καθημερινά περνάω μιά βόλτα τώρα το Χειμώνα απ' τα μελίσσια. Εκεί πίνω τον δεύτερο πρωινό καφέ. Γεμίζω το βαρέλι με νερό, αν και δεν είναι μεγάλες οι ανάγκες τους τώρα το Χειμώνα. Σχεδιάζω και τους ανοιξιάτικους χειρισμούς. Από Γενάρη οι μάνες θ' αρχίσουν να γεννάνε και τα μελίσσια θα αρχίσουν την ανοιξιάτικη ανάπτυξή τους.


Μελισσοκομείο στην Άρια, λίγο κάτω απ' το μοναστήρι της Αγίας Μονής.