2015

Ξεχειμώνιασμα στην Άρια.


14 / Ιαν / 2015
31/01/2015. Αναζήτηση γύρης στη Μιμόζα.


31 / Ιαν / 2015
Τέλος Γενάρη και οι μέλισσες με την πρώτη ευκαιρία βγαίνουν απ' την κυψέλη προς αναζήτηση γύρης. Η μιμόζα, αυτό το υπέροχο καλλωπιστικό δέντρο δίνει απλόχερα τη γύρη απ΄τα κατακίτρινα άνθη της στη μέλισσα, η οποία με ευχαρίστηση τη συλλέγει και τη μεταφέρει στην κυψέλη για να ετοιμάσει την τροφή της, των προνυμφών αλλά και της ίδιας της βασίλισσας. Είναι το πρώτο σημάδι ότι η βασίλισσα στην κυψέλη έχει ξεκινήσει να γεννάει και το μελίσσι αρχίζει να αναπτύσσεται ώστε να γεμίσει τις κηρύθρες με μέλι μετά την πρώτη ανοιξιάτικη νεκταροέκκριση.

Απ' τη Σκανδιναβία στο Ναύπλιο.


5 / Φεβ / 2015
Για άλλη μια φορά φάνηκε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των Βοριοευρωπαίων για τη χώρα μας, πέρα απ' τα συνηθισμένα πλαίσια, ακολουθώντας τα μονοπάτια της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Σε μια μονοήμερη εκδρομή με αφετηρία την Αθήνα, μία ομάδα Σκανδιναβών tour operators επισκέφτηκαν τα οινοποιεία της Νεμέας και λίγο πριν την επιστροφή τους πέρασαν κι απ' την πόλη μας, για να επισκεφτούν το μελισσοκομείο στην Άρια, να γνωρίσουν την μέλισσα και να γευτούν τις μοναδικές ποικιλίες ελληνικού μελιού. Παρόλο τον περιορισμένο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους, έδειξαν να ενθουσιάζονται με τη μέλισσα και την ελληνική ύπαιθρο και να ξετρελαίνονται με τα πολυανθικά μας μέλια, κάτι που λείπει απ' τις χώρες της Σκανδιναβίας.

Ο Rick, η Leslie κι ο Harry.


16 / Φεβ / 2015
Με τις μέλισσες ένιωσαν πάλι σαν παιδιά. Aπ' την Αγγλία στο Ναύπλιο μέσω της www.landlife.gr. Γνώρισαν τα προιόντα του μελισσιού, το μέλι, το κερί, την πρόπολη, τη γύρη αλλά και την κεραλοιφή καθώς και τα σαπούνια με βαλσαμόλαδο, μέλι, κερί και λεβάντα. Δοκίμασαν χειροποίητο παστέλι με ξύσμα από περγαμόντο, κανέλα και γλυκάνισο. O Rick η Leslie κι ο Harry, μια οικογένεια απ΄την Αγγλία με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, Το Ναύπλιο και την μελισσοκομία.

Άνοιξη 2015


13 / Μαρ / 2015
Η Άνοιξη ήρθε κι ο Μάρτης δυστροπεί με εναλλαγές ήλιου, βροχής, ζέστης και ψύχρας. Οι ανθοφορίες ποικίλες και πολύχρωμες προμηνύουν μια καλή μελισσοκομική χρονιά. Οι μέλισσες ασυγκράτητες με την πρώτη ευκαιρία ξεχύνονται στους αγρούς και συλλέγουν νέκταρ και γύρη, τα μελίσσια αναπτύσσονται και περιμένουν την κύρια ανθοφορία της περιοχής μας, αυτήν της πορτοκαλιάς.

Ινδοί τουριστικοί πράκτορες επισκέφτηκαν το Ναύπλιο.


20 / Μαρ / 2015
Για άλλη μια φορά η μελισσοκομία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα οι μέλισσες της περιοχής μας "κέντρισαν" το ενδιαφέρον ενός λαού με μεγάλη παράδοση στην μελισσοκομία, των Ινδών. Στην Ινδία συναντάται ένα διαφορετικό είδος μέλισσας απ' αυτό που συναντάται στην Ελλάδα. Στην Ινδία βρίσκεται η γιγαντιαία μέλισσα apis dorsata η οποία φτιάχνει τεραστίων διαστάσεων ανοικτές φωλιές πάνω στα δέντρα του δάσους και η apis cerana η οποία είναι μικρότερη στο μέγεθος απ την δικιά μας μέλισσα την apis melifera, δίνει δε μικρότερη παραγωγή μελιού και είναι το είδος που "εκμεταλλεύονται" οι Ινδοί μελισσοκόμοι. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθω όταν βλέπω να υπάρχει έντονο αγροτουριστικό ενδιαφέρον για την μελισσοκομία στην περιοχή μας από διαφορετικά μέρη του πλανήτη, από λαούς με διαφορετικά έθιμα και κουλτούρα οι οποίοι θέλουν να συνδιάσουν τις ομορφιές του Αναπλιού, την μεγάλη ιστορία της Αργολίδας και την αγροτική παραγωγή του τόπου μας. Πορτοκαλιές, ελιές, αμπέλια και μελίσσια έχουν αρχίσει να καταλαμβάνουν τη θέση τους ανάμεσα στα προγραμματισμένα ταξίδια των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων του κόσμου και η www.landlife.gr κάνει πολύ καλή δουλειά ως προς αυτό.ΓΥΡΗ


13 / Απρ / 2015
Μόλις ζέστανε λίγο και φάνηκε να έρχεται η Άνοιξη για τα καλά, μπήκαν και οι πρώτες γυρεοπαγίδες στα μελίσσια και η πρώτη ποσότητα γύρης αφού καθαρίστηκε μπήκε στον καταψύκτη για να διατηρηθεί νωπή για ένα χρόνο. Η γύρη είναι αρκετά χρήσιμη τροφή στη διατροφή μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό (Harnaj 1977). Ποσότητα 35 γρ. γύρης την ημέρα ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτείνη (Toth 1983). Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη (βιταμίνη R), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα για εγκεφαλικά επεισόδια (Iannuzzi 1993). Boηθά τη διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και τον μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία και εξασθένιση του οργανισμού. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης με επιτυχία στη θεραπεία παθήσεων του προστάτη (Caillas 1976) και βρέθηκε ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ κυστίνη, το οποίο βοηθά την τριχοφυία και τη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών. (Πρακτική Μελισσοκομία, Ανδρέας Θρασυβούλου, 2012).Τοποθετήθηκαν 9 γυρεοπαγίδες σε 9 μελίσσια του μελισσοκομείου και θα μείνουν το πολύ 10 ημέρες οπότε και αναμένεται μια μικρή παραγωγή περίπου 5 κιλών γύρης η οποία διατίθεται σε γυάλινα βάζα των 230-240γρ. τα οποία φυλάσσονται στην κατάψυξη για ένα χρόνο. Τίποτα απ' αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη βοήθεια του Νίκου. Η βοήθεια στις μελισσοκομικές εργασίες είναι πάντα ευπρόσδεκτη ειδικότερα από μικρούς εκπαιδευόμενους μελισσοκόμους.Τρύγος μελιού πορτοκαλιάς


21 / Μάιος / 2015
Οι πορτοκαλιές φέτος άργησαν να ανοίξουν τα άνθη τους και τα έκλεισαν νωρίς λόγω της βροχής που έπεσε στο κάμπο πριν 10 μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή να είναι μικρότερη απ' την αναμενόμενη.Απ' την άλλη, αυτοί που γνωρίζουν λένε ότι η βροχή οφέλησε τα θυμάρια που αναμένεται να ανθίσουν σε 10 μέρες, τα πρωιμότερα. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!!!Το φορτίο με τις κηρήθρες έφτασε απ¨το μελισσοκομείο το μεσημέρι. Αμέσως ξεκίνησε το ξεμέλισμα στον φυγοκεντρικό μελιτοεξαγωγέα αφού πρώτα οι κηρήθρες απολεπίστηκαν απ¨το άσπρο κέρινο λέπι με το οποίο καλύπτουν οι μέλισσες τα κελιά με το μέλι όταν αυτό ωριμάζει.Το μέλι φιλτραρίστηκε μέσω ανοξείδωτης σίτας 2 φορές και τοποθετήθηκε στην δεξαμενή για να ωριμάσει, και να βγάλει όλα του τα αρώματα. Εν συνεχεία θα τοποθετηθεί στα βάζα, έτοιμο για κατανάλωση.Το μέλι πορτοκαλιάς φημίζεται για τις καλλυντικές του ιδιότητες και για την αγχολυτική και καταπραϋντική του δράση. Λέγεται ακόμη ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Ο χρόνος κρυστάλλωσής του κυμαίνεται συνήθως από έναν έως τρεις μήνες.Το μέλι πορτοκαλιάς ΜΕΛΙσμα είναι ένα εξαιρετικό ελαφρύ μέλι με ανοικτόχρωμη κίτρινη απόχρωση, αρκετά διαυγές, με έντονο και ιδιαίτερο άρωμα, ιδανικό να συνοδεύει τα γαλακτοκομικά προιόντα, τα γλυκά αλλά και τον καφέ.Η ανθοφορία της καστανιάς στον Πάρνωνα.


4 / Ιουν / 2015
Το καλοκαίρι ήρθε ημερολογιακά, αλλά στο καστανόδασος του Πάρνωνα, στο Καστρί, η ψύχρα, οι βοριάδες και οι απογευματινές μπόρες κρατούν πίσω τις όψιμες ανοιξιάτικες αλλά και τις πρώιμες καλοκαιρινές ανθοφορίες της περιοχής.Ένα μικρό κοπάδι από μελίσσια μεταφέρθηκε εκεί για να ξεκουραστούν οι μέλισσες μετά απ΄την ανθοφορία της πορτοκαλιάς στον κάμπο και να εκμεταλευτούν τις γυρεοδοτικές ανθοφορίες της λαδανιάς, του βαλσαμόχορτου, της αγριομολόχας, των βάτων αλλά και τις μελιτοφόρες ανθοφορίες της ακακίας της φλαμουριάς και κυρίως της καστανιάς.Το μέλι της καστανιάς είναι ιδιαίτερο και μοναδικό για τις ιδιότητές του με έντονη γεύση και άρωμα, είναι λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια με ελαφρά πικρή επίγευση ειδικότερα όταν οι μέλισσες συλλέγουν και μελιτώματα απ' τα δέντρα. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες. Στο μέλι αυτό εντοπίζεται μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων που του προσδίδουν μια πολύ δυνατή γεύση. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του αφού η έντονη παρουσία της γύρης του αυξάνει τη θρεπτική του αξία. Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα πολύ καλό ‘τονωτικό’.. Επιπλέον διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Συνιστάται σε όσους αθλούνται στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας. Μπορεί να δράσει και ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.Απ' τη μακρινή Σιγκαπούρη για μια μέρα μελισσοκόμοι στο Ναύπλιο.


8 / Ιουλ / 2015
Στη Σιγκαπούρη το μέλι δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και το πυκνό σιρόπι ζάχαρης έχει τη θέση του στο τραπέζι των Σιγκαπουριανών. Ίσως γι' αυτό έδειξαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία στη χώρα μας και επέλεξαν να επισκεφτούν το Ναύπλιο όπου και αφιέρωσαν ένα κομμάτι απ΄ τον πολύτιμο χρόνο τους για να γίνουν για μια μέρα μελισσοκόμοι.Φόρεσαν τις λευκές στολές και προσωπίδες και πλησίασαν μια αποικία μελισσών όπου είδαν από κοντά τις εργάτριες μέλισσες να μαζεύουν θυμαρίσιο μέλι, τους κηφήνες να κάνουν αερισμό κουνώντας τα φτερά τους για να διατηρούν σταθερό το μικροκλίμα της κυψέλης, τις νεογέννητες μέλισσες που μόλις έβγαιναν απ' τα κελιά, ενώ ανάμεσά τους αναγνώρισαν την μοναδική βασίλισσα να γεννά τα αυγά της στα κελιά της κηρήθρας.Δοκίμασαν τις μοναδικές ποικιλίες ελληνικού μελιού, μέλι πορτοκαλιάς, θυμαρίσιο, ορεινό ανθόμελο, μέλι από ρείκι και κουμαριά και τέλος γεύτηκαν το χειροποίητο παστέλι από μέλι πορτοκαλιάς και κανέλα.Όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν στο όμορφο Ναύπλιο χωρίς την πολύτιμη στήριξη της www.landlife.gr.Τρύγος θυμαρίσιου μελιού.


14 / Ιουλ / 2015
Τα θυμάρια αφού κατάφεραν να επιβιώσουν από τις άστατες καιρικές συνθήκες αυτού του καλoκαιριού, αποζημίωσαν τους κόπους των μελισσοκόμων, οι οποίοι σιγά σιγά τρυγάνε το αρωματικό μέλι που συλλέχθηκε απ' τα μελίσσια τους κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.Η φετινή σοδειά έδωσε ένα πολύ αρωματικό μέλι, αρκετά πυκνότερο σε σχέση με το μέλι πορτοκαλιάς (το άλλο μας τοπικό μελισσοκομικό προϊόν) και με κεχριμπαρένιο χρώμα. Με τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες το θυμαρίσιο μέλι της περιοχής μας συλλέχθηκε μεταξύ 10 Ιουνίου και 10 Ιουλίου και θα αρχίσει να διατίθεται προς το τέλος Ιουλίου, αφού πρώτα ωριμάσει και βγάλει όλα του τα αρώματα.Η διαδικασία εξαγωγής του μελιού γίνεται στο εργαστήριό μας χωρίς τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας, σε όλα τα στάδια, απ' την απολέπιση του κεριού, την μελιτοεξαγωγή μέχρι και το φιλτράρισμα. Μεγάλο μέρος μικροσωματιδίων γύρης και κεριού παραμένουν στο μέλι λόγω της προαναφερθείσας φυσικής και ήπιας επεξεργασίας του, με αποτέλεσμα να διατηρεί ολόκληρη την θρεπτική του αξία όπως ακριβώς υπάρχει μέσα στις κηρήθρες του μελισσιού και θα κρυσταλλώσει μέσα σε 6 με 12 μήνες ανάλογα με τις συνθήκες φύλαξής του. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία φυσική διεργασία λόγω του γεγονότος ότι το μέλι είναι ένα κορεσμένο διάλυμμα φυσικών ζακχάρων. Οι πρώτοι πυρήνες κρυστάλλωσης δημιουργούνται γύρω από αυτά τα μικροσωματίδια γύρης και κεριού.Η διαφορά του μελιού σε σχέση με τη ζάχαρη ως γλυκαντικής ουσίας είναι ότι το μέλι, μεταξύ των πολυάριθμων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, ενζύμων κλπ., περιέχει περίπου 80% σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη, σουκρόζη (μόνο 2%), γαλακτόζη κλπ., καθώς και ανώτερα σάκχαρα όπως ισομαλτόζη, ραφινόζη, τρεχαλόζη, καλοβιόζη, νιγερόζη, τυρανόζη, κεστόζη, κεντοβιόζη, τρεαλόζη, δεξτρίνη κλπ. ενώ η ζάχαρη είναι 100% σουκρόζη και μόνο αυτό.Το θυμαρίσιο μέλι είναι περιζήτητο για το μοναδικό του άρωμα και είναι απ' τα ακριβότερα ελληνικά μέλια. Είναι ταυτόχρονα ένα δύσκολο μέλι, καθώς όσο ανθεκτικό είναι το θυμάρι ως φυτό, τόσο ευαίσθητο είναι το άνθος του στις καιρικές συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών. Για τους παραπάνω λόγους είναι συνηθισμένη η νοθεία του θυμαρίσιου μελιού από μερικούς, ευτυχώς όχι πολλούς, μελισσοκόμους η οποία γίνεται με τροφοδοσία ζάχαρης (σιρόπι, βανίλια κλπ.) κατά τη διάρκεια της μελιτοσυλλογής με στόχο την μεγαλύτερη παραγωγή. Το τελικό προιόν είναι βέβαια ένα υποβαθμισμένο μέλι με αυξημένο ποσοστό σουκρόζης που δεν μπορεί να συγκριθεί γευστικά αλλά και διατροφικά με ένα ανόθευτο θυμαρίσιο μέλι.Το ΜΕΛΙσμα είναι μια μικρή μονάδα παραγωγής μελισσοκομικών προιόντων που δημιουργήθηκε από αγάπη για τη μέλισσα και τα προϊόντα της. Με σεβασμό στη μέλισσα και στους καταναλωτές παράγουμε μελισσοκομικά προϊόντα, κυρίως μέλι και γύρη χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, παρά μόνο επιτρεπόμενων βιολογικών οργανικών οξέων και αιθέριων ελαίων και χωρίς την τροφοδοσία των μελισσοσμηνών κατά τη διάρκεια των μελιτοφόρων ανθοφοριών. Το τίμημα αυτών των χειρισμών είναι μία μικρότερη παραγωγή απ' την συνηθισμένη αλλά με προϊόντα που σέβονται τον καταναλωτή και ξεχωρίζουν ανάμεσα στα καλύτερα συμβατικά μελισσοκομικά προϊόντα της αγοράς.