2014





Μέλισμα, Άνοιξη 2014


11 / Μαρ / 2014



Μέλισμα, Άνοιξη 2014

Ασφόδελοι ή σφερδούκλια, βρούβες, άγρια κρινάκια, γκορτσιές, οξαλίδες ή ξινάκια είναι οι κύριες ανθοφορίες της περιοχής μας οι οποίες δυναμώνουν τα μελίσσια και τα προετοιμάζουν για τις μελιτοφόρες ανθοφορίες των εσπεριδοειδών.

Ο παρεξηγημένος κηφήνας


2 / Μάιος / 2014




Ο κηφήνας είναι ένας παρεξηγημένος εραστής που όλοι νομίζουν ότι είναι χαραμοφάης και εκ φύσεως τεμπέλης, όμως τα πράγματα διαφέρουν. Ένα θαύμα της φύσης είναι (!) πλήρως εξαρτημένο. Πρώτον, είναι το μόνο ζωντανό στη γη που γονιμοποιείται χωρίς σπερματοζωάριο! Δεν έχει πάτερα, γεννιέται από το μη γονιμοποιημένο ωάριο. Και αυτό το καθορίζουν οι εργάτριες με το μέγεθος του κελιού που φτιάχνουν για την ωοτοκία. Αν το μέγεθος του κελιού είναι μεγαλύτερο τότε η βασίλισσα αφήνει το αγονιμοποίητο ωάριο. Πώς γίνεται όμως αυτός ο διαχωρισμός. Η βασίλισσα “κρατά” στην κοιλιά της, μέσα στην σπερματοθήκη εκατομμύρια σπερματοζωάρια τα οποία διατηρεί για όσο χρόνο ζει (3 – 5 χρόνια). Όταν το κελί είναι μεγάλο η κοιλιά της δεν πιέζεται και δεν αφήνει το σπερματοζωάριο! Έτσι γεννιέται ο ορφανός κηφήνας. Δεν έχει κεντρί και προβοσκίδα. Η ζωή του εξαρτάται από τις εργάτριες που τον ταΐζουν. Και το τάισμα δε γίνεται από καλοσύνη. Ο κηφήνας εξυπηρετεί την αναπαραγωγή και την ύπαρξη της κυψέλης. Αν ο κηφήνας δεν γονιμοποιήσει τη βασίλισσα, το είδος δε θα αναπαραχθεί. Ένας κηφήνας μπορεί να παράξει εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Το φοβερό σε αυτή την κοινωνία είναι ότι ζει για να γονιμοποιήσει τη βασίλισσα και να πεθάνει αμέσως μετά. Κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης ο κηφήνας χάνει το μόριο του, το εγκλωβίζει η βασίλισσα και πεθαίνει. Ο κηφήνας μετά τη σύζευξη με τη βασίλισσα χάνει τα γεννητικά του όργανα και πεθαίνει Κατά τη σύζευξη, τα γεννητικά όργανα του κηφήνα αναστρέφονται, βγαίνουν από το σώμα του και με τη σύσπαση των μυών της κοιλιάς επέρχεται η εκσπερμάτωση. Στη συνέχεια τα γεννητικά του όργανα αποκόπτονται από το σώμα του με αποτέλεσμα το θάνατό του. Μέρος των γεννητικών του οργάνων παραμένει στον κόλπο της βασίλισσας, είναι το λεγόμενο “σημάδι ζευγαρώματος”, το οποίο απομακρύνει η εργάτρια που την καθαρίζει, για να συνεχίσει την αναπαραγωγή. Ο κηφήνας αν επιστρέψει στην κυψέλη δεν έχει επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Μόλις περάσει η περίοδος του ζευγαρώματος οι εργάτριες θα τον αφήσουν να πεθάνει από την πείνα.

Συλλογή γύρης


20 / Μάιος / 2014




Η γύρη είναι οι πρωτείνες που χρειάζονται οι μέλισσες για τη διατροφή τους.
Για τον άνθρωπο είναι ένα superfood, ένα συμπλήρωμα διατροφής κατάλληλο για όσους αθλούνται ή εργάζονται σκληρά. 1 κουταλιά της σούπας κάθε πρωί, διαλυμμένη σε ένα ποτήρι γάλα, ή στο τσάι, ή σκέτη ανακατεμένη με λίγο μέλι.

Μελιτοεξαγωγή Αύγουστος 2014


12 / Αυγ / 2014



Παρόλο που ήταν μιά δύσκολη χρονιά, οι κόποι ανταμείφθηκαν και το μέλι άρχισε να μπαίνει στα βάζα.




Οι κηρήθρες περιμένουν την απολέπισή τους.




Τα βαρέλια έτοιμα να υποδεχθούν το μέλι για ωρίμανση.




Το πρώτο μέλι άρχισε να γεμίζει τα βάζα.




Τα βάζα πλένονται στο πληντύριο.




Ο φυγοκεντρικός μελιτοεξαγωγέας εν ώρα λειτουργίας.




Οι κηρήθρες στο απολεπιστήριο.




Πάγκος απολεπισμού και μελιτοεξαγωγέας.



Το φυσικό μέλι


2 / Οκτ / 2014




Δύο μέλια απόλυτα όμοια δεν υπάρχουν. Από τη μια κυψέλη στην άλλη, ή ακόμα και από τη μια κηρήθρα στην άλλη μέσα στην ίδια κυψέλη, η συγκομιδή ποικίλλει. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι ανιχνεύτριες μέλισσες αναζητούν άνθη που ανταποκρίνονται όσο το δυνατό καλύτερα στις ανάγκες της αποικίας και, καθώς καθεμία έχει τις προτιμήσεις της, τα άνθη που λεηλατούνται συχνά διαφέρουν από τη μια κυψέλη στην άλλη. Ο τύπος των ανθέων που δέχονται την επίσκεψη των μελισσών είναι και αυτός διαφορετικός, αλλά και η μεταβλητότητα του κλίματος που ευνοεί την ανθοφορία ενός είδους σε σχέση με εκείνη κάποιου άλλου μας δίνει να καταλάβουμε την τεράστια ποικιλία των διαφορετικών μελιών. Αυτό εν μέρει φθάνει στον καταναλωτή κατά κάποιο τρόπο όταν δοκιμάζει αμιγείς ποικιλίες μελιού προερχόμενο από κυρίαρχες ανθοφορίες, όπως θυμάρι, ρείκι, κουμαριά, πορτοκαλιά, απ' την άλλη όμως η μίξεις μελιών για διάφορους λόγους, δημιουργούν ένα μέλι ναι μεν ευχάριστο στη γεύση αλλά χωρίς κάποια γευστική ιδιαιτερότητα.

Το μέλι και η γύρη


15 / Οκτ / 2014




Η γύρη και το μέλι πάνε μαζί. Η αποθηκευμένη γύρη μαζί με το μέλι στις κηρήθρες τις περισσότερες φορές εξάγεται στον μελιτοεξαγωγέα κατά τη διάρκεια της φυγοκέντρησης και ανακατεύεται με το μέλι. Η θέρμανση του μελιού κατά τη διάρκεια της τυποποίησης απ' τις βιομηχανίες γίνεται για να μπορέσει το όσο το δυνατόν ρευστότερο μέλι να διέλθει μέσα από πολύ λεπτά φίλτρα ώστε να μπορέσει να συγκρατηθεί το μεγαλύτερο μέρος της γύρης και να προκύψει ένα διαυγές μέλι αλλά και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φαινόμενο της κρυστάλλωσης. Οι κόκκοι της γύρης είναι αυτοί που αποτελούν τους πρώτους πυρήνες κρυστάλλωσης. Συμπεραίνουμε ότι όσο περισσότερο διαυγές είναι ένα μέλι, τόσο λιγοτερη γύρη περιέχει και τόσο περισσότερο θα αργήσει να κρυσταλλώσει. Αυτό όμως αναντίρρητα είναι ένα πτωχό μέλι, καθότι η γύρη είναι αυτή που κατά κύριο λόγο προσφέρει στο μέλι την μεγάλη διατροφική του αξία.

O Alex από την Αυστραλία


20 / Οκτ / 2014




O Alex απ'την μακρινή Αυστραλία, διάλεξε την χώρα από την οποία κατάγονται οι πρόγονοί του, την Ελλάδα και με τη βοήθεια της www.landlife.gr γνώρισε από κοντά τις μέλισσες και τον τρόπο που αυτές δίνουν το μέλι τους στον άνθρωπο. Ελπίζω να έφυγε για την όμορφη Αυστραλία με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πριν το χειμώνα... Οκτώβριος 2014


22 / Οκτ / 2014




Έκανα έναν πολύ περιορισμένο τρύγο, γιατί έπρεπε να αφήσω μέλια στις κυψέλες για το ξεχειμώνιασμα, και προέκυψε μια μικρή παραγωγή από μέλι πορφυρής ερείκης, ή σουσούρας, το οποίο είναι πολύ αρωματικό και ιδιαίτερο. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν, ότι το μέλι από ερείκη, εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με έμφαση στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα. Διατίθεται μια μικρή ποσότητα προς 10€/κιλό. Συνέχεια στην ανθοφορία της περιοχής έχει η κουμαριά η οποία δείχνει καλά σημάδια ότι θ'αφήσει μέλια στις κυψέλες, απαραίτητα όμως για τις μέλισσες, διότι ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς. Κάπως έτσι θα τελειώσει η φετινή μελισσοκομική χρονιά που δεν έδωσε πολύ μέλι, άφησε όμως δυνατά μελίσσια και ελπίδες κι όνειρα για το μέλλον.



ΑΝΘΟΜΕΛΑ και ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΑ


3 / Δεκ / 2014


Δύο μεγάλες κατηγορίες μελιού υπάρχουν. Τα ανθόμελα και τα μελιτώματα. Τα ανθόμελα, που παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και τα μελιτώματα που παράγονται από τις σακχαρούχες εκκρίσεις εντόμων που παρασιτούν και τρέφονται απ'τους χυμούς του δέντρου, στα έλατα, στα πεύκα, στις βελανιδιές, κλπ. τις οποίες συλλέγουν οι μέλισσες και με τη βοήθεια διαφόρων ενζύμων τις μετατρέπουν σε μέλι. Το χρώµα του µελιού ποικίλλει από σχεδόν άχρωµο έως καφέ σκούρο. Ως προς τη σύσταση, µπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο ή μη, µερικά ή ολικά κρυσταλλωµένο. Η γεύση και το άρωµα ποικίλουν, αλλά εξαρτώνται από τη φυτική προέλευση. Τα ανθόμελα που παράγονται και κυριαρχούν στην περιοχή της Ανατολικής Πελοπονήσου είναι:



Μέλι από άνθη πορτοκαλιάς. Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Κρυσταλλώνει πολύ σύντομα, σ' έναν με δύο μήνες. Είναι έντονα ανοιχτόχρωμο, μετατρέπεται σε ασπριδερό μετά την κρυστάλλωσή του.



Μέλι από άνθη θυμαριού. Έντονα αρωματικό μέλι, εξαιρετικά ευχάριστο στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν. Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 με 18 μηνών από την παραγωγή του.



Μέλι από άνθη πορφυρής ερείκης. Θεωρείται ότι είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, γι' αυτό και διατίθεται κύρια από καταστήματα Υγιεινής Διατροφής και βιολογικών προιόντων. Έχει οσμή και γεύση χαρακτηριστική που αρέσει ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές. Κρυσταλλώνει γρήγορα, σε έναν με τρεις μήνες. Είναι σκοτεινόχρωμο ενώ μετά την κρυστάλλωσή του λαμβάνει μια κοκκινωπή εμφάνιση.



Μέλι από άνθη κουμαριάς. Το μέλι της κουμαριάς είναι σκοτεινόχρωμο, έχει γεύση πικρή και γι'αυτό έχει και μικρή εμπορική αξία. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει ενημέρωση του αγοραστικού κοινού για την μεγάλη θρεπτική του αξία, όλο και περισσότεροι καταναλωτές το ζητάνε για δοκιμή και κατανάλωση.



Μέλι από άνθη καστανιάς. Μερικές φορές προέρχεται απ'την ανάμειξη μελιτώματος και νέκταρος. Τις περισσότερες φορές όμως είναι καθαρό νέκταρ απ'τα άνθη της καστανιάς. Έχει έντονο άρωμα που αρέσει και γεύση που ελάχιστα πικρίζει. Κρυσταλλώνει αργά σε ένα με δυο χρόνια.

Τα μελιτὠματα που παράγονται και κυριαρχούν στην περιοχή της Ανατολικής Πελοπονήσου είναι:



Μέλι από έλατο. Μια από τις καλύτερες κατηγορίες μελιού που παράγεται στη χώρα μας. Έχει γεύση που αρέσει και στον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Δεν κρυσταλλώνει σχεδόν ποτέ. Τα έντομα απ'τα οποία προέρχεται το μελίτωμα το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες, αλλά όχι πάντα απ'όλα μαζί, γι αυτό και από χρονιά σε χρονιά διαφέρει, είναι η "φούντα" (Mindarus abietinus), ο "κόμπος" (physokermes) κι ο "κοριός" (Cinara Confinis).



Μέλι από πεύκο. Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα, είναι Πευκόμελο. Είναι από τις κατηγορίες μελιού που δεν κρυσταλλώνουν. Είναι πλουσιότερο από το ανθόμελο σε ιχνοστοιχεία, σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Επίσης έχει τις λιγότερες θερμίδες. Το έντομο απ'το οποίο προέρχεται το μελίτωμα το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες είναι ο "εργάτης" (marchalina hellenica). Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιες οι μέλισσες παράγουν μέλι το οποίο είναι φυσικό χαρμάνι ανθόμελων και μελιτωμάτων ανάλογα με την τοποθεσία, την εποχή ανθοφορίας και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Άλλες φορές ο ίδιος ο μελισσοκόμος φτιάχνει χαρμάνια μελιού προσπαθώντας να προσδώσει στο μέλι αρώματα και επιθυμητά στο καταναλωτικό κοινό χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, τη ρευστότητα, το άρωμα και τον χρόνο κρυστάλλωσης. Εφόσον ένα μέλι δεν κακοποιηθεί με υψηλή θερμοκρασία, νοθεία με άλλες σακχαρούχες ουσίες και κατάλοιπα φαρμάκων, είναι ένα φυσικό προιόν που περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τις φυσικές ουσίες που περιέχει, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτείνες, αμινοξέα, ένζυμα, κάνει καλό στην υγεία μας.

Χριστούγεννα μέσα στο μέλι!


10 / Δεκ / 2014




Δεν υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς το μέλι! Τα μελομακάρονα, οι δίπλες, οι μπακλαβάδες και όλα τα υπόλοιπα σιροπιαστά θέλουν το μέλι τους. Εκτός από την θέση που έχει στο τραπέζι μας, το μέλι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην χριστουγεννιάτικη παράδοση και λαογραφία. Πολλά χριστουγεννιάτικα έθιμα και τραγούδια αφορούν το μέλι. Στην Θεσσαλία οι γυναίκες άλειφαν παλιά τις βρύσες του χωριού με μέλι για να είναι η ζωή τους τόσο γλυκιά όσο αυτό. Στην Κρήτη φτιάχνουν το Χριστόψωμο με μέλι, ροδόνερο και αλεύρι, που κόβουν την ημέρα των Χριστουγέννων. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τις ημέρες των γιορτών η μυρωδιά από το μέλι και τα καβουρδισμένα καρύδια ξεχειλίζει από όλα τα σπίτια και καλωσορίζει την γέννηση του Χριστού. Σας εύχομαι να έχετε τα πιο γλυκά μελένια Χριστούγεννα!

ΕΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΕΣ.


11 / Δεκ / 2014




Η μέλισσα αδυνατεί από μονη της ως άτομο να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματός της. Αν η θερμοκρασία της μέλισσας πέσει κάτω των 17οC αδυνατεί να πετάξει, κι αν πέσει κάτω των 9oC παραλύει και μοιάζει νεκρή. Αντίθετα, αν η θερμοκρασία του σώματός της ξεπεράσει τους 46οC πεθαίνει από θερμοπληξία. Ως σύνολο όμως, ως μελίσσι, μέσα στο οποίο οι μέλισσες αριθμούν μερικές χιλιάδες, έχουν την ικανότητα να διατηρούν την θερμοκρασία της φωλιάς τους σε σταθερά σχετικά επίπεδα, ανεξάρτητα απ' την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η οποία κυμαίνεται από 34,5οC, ανάλογα με την περιοχή και την παρουσία ή μη του γόνου, και πέφτει στους 30οC κατά τη χειμερινή περίοδο. Τις κρύες μέρες του χειμώνα οι μέλισσες σχηματίζουν μελισσόσφαιρα. Πλησιάζοντας πολύ κοντά η μία την άλλη σε σφιχτό κλοιό στην περιφέρεια της σφαίρας, δημιουργούν ένα μονωτικό στρώμα και αφήνουν αυτές στο εσωτερικό της σφαίρας πιο χαλαρές να καταναλώνουν μέλι. Πέρνοντας ενέργεια απ το μέλι, προκαλούν συσπάσεις των θωρακικών μυών τους και παράγουν την απαιτούμενη θερμική ενέργεια ώστε η θερμοκρασία της σφαίρας να διατηρείται στους 30οC. Εναλλάσουν δε την θέση τους απ το εξωτερικό προς το εσωτερικό της μελισσόσφαιρας, έτσι ώστε συνεργαζόμενες να ωφελείται απ αυτην τη σταθερή θερμοκρασία ολόκληρος ο πληθυσμός. Το καλοκαίρι δε όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35οC οι μέλισσες συλλέγοντας νερό το μοιράζουν σε σταγόνες επάνω στις κυρήθρες και ανεμίζοντας τα φτερά τους, δημιουργούν ρεύμα αέρα, εξατμίζοντας το νερό έτσι ώστε να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία. Ένα ζωντανό κλιματιστικό της φύσης.

Η πορεία του μελιού απ' την Κίνα έως την Ελλάδα.


16 / Δεκ / 2014




Χιλιάδες τόνοι χύμα μέλι εισάγονται επισήμως απ' την Κίνα στη χώρα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λ.π.αλλά και σε μη ευρωπαικές, καθότι η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγική αλλά και εξαγωγική δραστηριότητα στον τομέα του μελιού παγκοσμίως. Παραταύτα αυτό το κινέζικο μέλι δεν εμφανίζεται πουθενά στις ετικέτες των τυποποιημένων μελιών που κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μαρκετς. Η πορεία του χάνεται μέσα στις αποθήκες των εισαγωγέων και τυποποιητών. Η μέση τιμή εισαγωγής του απ' την Κίνα είναι περίπου 1,40 ευρώ/κιλό. Το Κινέζικο μέλι (εισαγμένο πολλές φορές και από χώρες Ε.Ε.) αναμιγνύεται με μικρότερες τοπικές παραγωγές και σερβίρεται στον καταναλωτή ως μέλι προέλευσης Ε.Ε. ή ως μίγμα μελιών από Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Αργεντινή, Μεξικό κ.λ.π. στην προνομιακή τιμή των 4,5 - 5,0 ευρώ/κιλό και τις περισσότερες φορές η προέλευσή του είναι Κινέζικη. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε μέλι εισαγμένο απ την Κίνα ανιχνεύθηκαν ουσίες όπως το απαγορευμένο στην Ευρώπη αντιβιοτικό χλωραμφενικόλη. Η φθηνή τιμή του κινέζικου μελιού όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την αλόγιστη χρήση φαρμάκων απ' τους Κινέζους μελισσοκόμους για την αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά κι απ το γεγονός ότι οι μονοανθικές καλλιέργειες της Κίνας πολλές φορές από μεταλλαγμένα φυτά, οι οποίες καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις, δίνουν μεγάλες αποδόσεις μελιού που φθάνουν και τα 80 κιλά ανά κυψέλη, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα οι αποδόσεις κυμαίνονται από 10 έως 20 κιλά ανά κυψέλη αυξάνοντας το κόστος παραγωγής κατακόρυφα. Το ελληνικό μέλι υπερέχει σε οργανοληπτικά συστατικά (άρωμα, γεύση, πυκνότητα) αλλά και σε διατροφική αξία από τα μέλια άλλων χωρών, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, του εδάφους και κυρίως της πλούσιας χλωρίδας μας η οποία αριθμεί περίπου χίλια (1.000) φυτά τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Την επόμενη φορά που θα βρεθείται μπροστά σ' ένα βάζο μέλι στα ράφια των σούπερ μάρκετς, δείτε την ετικέτα και τη χώρα προέλευσης και μην παρασυρθείτε απ' την χαμηλή τιμή του. Προτιμήστε και στηρίξτε τους μικρούς μελισσοκόμους που εμπιστεύεστε.

Η Astrid απ' τη Σουηδία


20 / Δεκ / 2014




Στις 26/11/2014 η Astrid απ' την Σουηδία επισκέφτηκε την Αργολίδα και το Ναύπλιο και πέρα απ' τα συνηθισμένα που βλέπουν οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, γνώρισε από κοντά τις μέλισσες και τα προιόντα τους με τη βοήθεια της http://www.landlife.gr. Ενημερώθηκε για την κοινωνία των μελισσών, είδε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το μέλι, δοκίμασε 5 διαφορετικά είδη μελιού, από άνθη πορτοκαλιάς, θυμαριού, αυτοφυούς βλάστησης, ερρείκης, και κουμαριάς και τέλος επισκέφτηκε και είδε από κοντά τις μέλισσες μέσα στις κυψέλες τους στην περιοχη κάτω απ' την Αγία Μονή, λίγο έξω απ' το Ναύπλιο. Ενθουσιασμένη απ' τα αρώματα του ελληνικού μελιού και γεμάτη εμπειρίες γύρισε στην πατρίδα της έχοντας γνωρίσει μιά διαφορετική Ελλάδα.