2013


Γύρη θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες της γύρης

15 / Απρ / 2013


Συλλογή γύρης

Στην Ελλάδα πολύ λίγοι ως τώρα έχουν ακουστά να γίνεται λόγος για την “μελισσογύρη”. Είναι μια νέα τροφή θαυματουργική που την παράγει η μέλισσα, δηλαδή είναι προϊόν της κυψέλης που η σύγχρονη πειραματική έρευνα το έφερε στο επίκαιρο φως της ημέρας.

ΜΕΛΙσμα, Μάρτιος 2013

14/Μαρ/2013


ΜΕΛΙσμα, Μάρτιος 2013

Η έντονη πρώιμη ανθοφορία προμηνύει μια καλή μελισσοκομική χρονιά.Μελίσσια στην πλαγιά κάτω απ' την Αγία μονή στην Άρια.
Ο ασφοδελος δίνει και νέκταρ, τους υδατάνθρακες, που μαζί με τις πρωτεΐνες της γύρης
συστήνουν τη διατροφή των μελισσών.

Πως να ξεχωρίζετε το αγνό μελι


29 / Απρ / 2013
Υπάρχουν τέσσερις πρακτικοί τρόποι για να ελέγξετε αν το μέλι που αγοράσατε είναι ανόθευτο. Πάρτε ένα ποτήρι με κρύο νερό και βάλτε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι.Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσατε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσατε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και ανακατεύοντας μέλι με οινόπνευμα σε αναλογία 1:1. Αν το μέλι είναι αγνό θα καταβυθιστεί, ενώ αν είναι νοθευμένο θα προκύψει ένα θολό διάλυμα.Οι δύο παραπάνω τρόποι στηρίζονται στο γεγονός ότι το μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό, ενώ το σιρόπι ζάχαρης-νερού δεν είναι ομοιογενές και διαλύεται όταν βρεθεί στο νερό. Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσετε το αγνό μέλι είναι να προσπαθήσετε να ανάψετε φωτιά σε ένα φυτίλι, το οποίο θα έχετε βουτήξει πρώτα σε μέλι. Αν το φυτίλι καεί τότε το μέλι είναι αγνό. Αντίθετα αν είναι νοθευμένο, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να διαλυθεί η ζάχαρη, θα το εμποδίζει να ανάψει. Τέλος, μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες μελιού σε ένα διηθητικό χαρτί. Αν αυτό απορροφηθεί, σημαίνει ότι έχει αναμιχθεί με κάποιο άλλο σιρόπι, ενώ αν είναι αγνό δεν θα απορροφηθεί. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα. Ρίχνετε λίγο μέλι και μετά το ξεβγάζετε. Αν μείνει κάποιος λεκές, πιθανότατα το μέλι δεν είναι αγνό.

Προετοιμασία για τον τρύγο...


30 / Απρ / 2013
Ο χώρος ετοιμάστηκε για να υποδεχτεί τις κηρήθρες για τον πρώτο τρύγο της φετινής χρονιάς. Μπορείτε να δείτε το χώρο του εργαστηρίου μας. Παρόλο που μπήκα στον πειρασμό λογω μικρότερου κόστους να προμηθευτώ μηχανήματα εισαγωγής, για τον τρύγο του μελιού, τελικά προτίμησα ελληνικά, του Georgakis inox, ο οποίος μοναδικός στο είδος του κάνει εξαγωγές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μέλι ανθέων πορτοκαλιάς


13 / Μάιος / 2013
Το μέλι ανθέων πορτοκαλιάς είναι ένα προιόν που σε πολύ λίγα μέρη στον κόσμο μπορεί να παραχθεί. Η Αργολίδα είναι ένα από αυτά. Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση .Κρυσταλλώνει σε 1-3 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες φύλαξης και τη θερμοκρασία διατήρησής του. Είναι έντονα ανοιχτόχρωμο, θυμίζει το χρώμα του αιθέριου ελαίου της πορτοκαλιάς, ανοικτό κιτρινοπορτοκαλί, μετατρέπεται σε ασπρουδερό μετά την κρυστάλλωση του. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αρέσουν ιδιαίτερα στον καταναλωτή . Είναι πλούσιο σε εσπερίνη, μια φλαβονικη γλυκοζιδίνη η οποία έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Φημίζεται για τις καλλυντικές του ιδιότητες και για την αγχολυτική και καταπραϋντική του δράση. Λέγεται ακόμη ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Ένα κρυσταλλωμένο μελι δεν είναι ούτε νοθευμένο, ούτε χαλασμένο. Τυχόν κρυστάλλωση είναι φαινόμενο του αγνού μελιού. Ρευστοποιήστε το τοποθετώντας το βάζο ανοιχτό σε ζεστό νερό 45-50 c αναδεύοντας κατά διαστήματα και θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Eξαγωγή μελιού ανθέων πορτοκαλιάς


13 / Μάιος / 2013
Το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς είναι ανοικτόχρωμο και ειδικότερα αν προέρχεται από φρέσκες φρεσκοκτισμένες απ' τις μέλισσες άσπρες κηρήθρες.Σκούρα ανθόμελα από πορτοκαλιά δεν υπάρχουν, εκτός αν προέρχονται από πολύ παλιές και μαύρες κηρήθρες, ή είναι μίξη μελιών, σκούρο πευκόμελο με ανθόμελο, προκειμένου να επεξεργαστεί ο μελισσοκόμος το χρώμα αλλά και την πυκνότητά του. Το ανεπεξέργαστο ανθόμελο συνήθως είναι ανοικτόχρωμο όπως και το νέκταρ των λουλουδιών.

Μέλι το ακατέργαστο... Μέλι του αφρού


21 / Μάιος / 2013
Δυστυχώς ειναι προνόμιο μόνο των μελισσοκόμων να δοκιμαζει αφρόμελο, γιατί η ποσότητα που μπορεί να συγκεντρωθεί είναι περίπου μόνο 2% επί της συνολικής παραγωγής. Θυμίζει κάτι από μαρέγκα, ή μους μελιού, είναι όντως πολύ γευστικό ! Στον επόμενο τρύγο δηλώστε συμμετοχή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας...χαχαχα... Αφρόμελο... Η καλύτερη ποιότητα μελιού είναι το στρώμα μελιού που συγκεντρώνεται κοντά στην επιφάνεια του μελιτοεξαγωγέα. Στην επιφάνεια συγκεντρώνονται και άλλα συστατικά όπως το κερί, η πρόπολη, η γύρη, κομμάτια από την ίδια τη μέλισσα, ίχνη δηλητηρίου και βασιλικού πολτού, ίχνη απο μελισσόψωμο και προνύμφες. Το μέλι αυτό το ονομάζουν πολλοί "αφρόμελο", διότι συγκεντρώνεται στον αφρό του μελιτοεξαγωγέα. Άλλη ονομασία είναι "αγριόμελο", μιας και είναι η ίδια η φύση προσωποποιημένη. Περιέχει πολύ περισσότερα ένζυμα, λόγω των υπολειμάτων που περιέχει καθώς και λόγω του ότι ειναι ακόμη άγουρο. Επιπλέον, περιέχει και φιλικά βακτήρια. Ειδικά όταν το μέλι είναι ένα χαρμάνι από άνθη, αγκάθια και κωνοφόρα, είναι πραγματικά πολύτιμο. Δυστυχώς μπορεί να παράγεται σε μικρές ποσότητες, ενώ, η ειρωνία είναι ότι, δεν είναι εμπορέυσιμο διότι η «εμφάνισή» του δεν είναι αποδεκτή. Το μέλι αυτό μοιάζει... «βρώμικο». Αν κάποιος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε τέτοιο μέλι, αλλά έχει προσβαση σε «μαύρη» κηρήθρα θα ήταν εξίσου ευεργετικό για αυτόν.

Παροιμίες με... μέλι


11 / Ιουν / 2013
"Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι!"
"Να σε κάψω Γιάννη, να σ’αλείψω μέλι."
"Να 'καναν οι μύγες μέλι, τρεις οκάδες στον παρά."
"Ξύδι χάρισμα,γλυκό σαν μέλι."
"Τσάμπα ξύδι γλυκό σα μέλι."
"Αν έκαναν όλες οι μέλισσες μέλι θα το 'τρωγαν και οι γύφτοι."
"Η ζωή είναι ένα λουλούδι και ο ερωτάς το μέλι του."
"Αν είσαι μέλισσας παιδί κέντρωσε και μην λαλείς."
"Αν έκαναν και οι μπάμπουροι μέλι θα έτρώγαν και οι κατσίβελοι."
"Αν γίνεις όλος μέλι θα σε φάνε οι μύγες."
"Αν δεν σε κεντρίσει η μέλισσα, μέλι δεν τρως."
"Είναι μεγάλος κηφήνας."
"Κάθε κηρήθρα έχει και τους κηφήνες της."
"Μη οι κηφήνες χαθήκανε τα μελίσσια."
"Μια η βασίλισσα πολλές οι μέλισσες."
"Μια μέλισσα δεν κάνει μέλι."
"Όποιος γίνεται μέλι τον τρώνε οι μύγες."
"Χωρίς κηφήνες μελίσσι δεν υπάρχει."
"Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι."
"Ποιός έχει το δάχτυλο στο μέλι και δεν το γλύφει?"
"Αν κάνανε ούλες οι μέλισσες μέλι δεν θα το χώραγε το κουβέλι."
"Έπεσε η ζάχαρη στο µέλι και κάτι έγινε?"
"Ολα έγιναν μέλι-γάλα."
"Και το πολύ το μέλι φέρνει κοψίματα."
"Τα κάστανα θέλουν κρασί και τα καρύδια μέλι."
"Το ψωμί το τρώνε με το μέλι."
"Αν έκαναν όλες οι μέλισσες μέλι θα έκαναν και τα σερσέγκια."
"Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι και το κορίτσι φίλημα πρωί και μεσημέρι."
"O άνθρωπος είναι γλυκός σαν μέλι και βαρύς σαν αλάτι."
"Μια σταγόνα μέλι, μαζεύει πιο πολλές μύγες, παρά ένα βαρέλι ξύδι."
"Γλυκάθηκε η γριά στο μέλι, θα φάει και το κουβέλι."
"Όλοι κοιτάζουν τον καβγά και η γριά το μέλι."
Όποιος κρατά το μέλι, μελώνεται."
" Όταν βρέχει τον Αύγουστο, βρέχει μέλι και μούστο."
"Μετάξι από σκώληκα, από τη μέλισσα μέλι, από το κουνούπι τσίμπημα, τίποτ’ απ’ τον τεμπέλη."
"Κι από το μέλι του ’χυνε φωνή πιο ζαχαρένια."
"Μέλι στάζει η γλώσσα του."
"Η γλώσσα στάζει μέλι, η καρδιά δηλητήριο."
"Αν δεν έχεις μέλι στο πιάτο, ας έχεις στο στόμα."
"Και το πολύ το μέλι φέρνει κοψίματα."
"Δεν κάνουνε όλοι οι μπουμπούλοι μέλι."
"Βρήκες το λουλούδι για να πάρεις μέλι ."
"Η μάνα, που σε γέννησε, μοίραζε και μέλι;"
"Η μητέρα είναι μέλι και η μητριά φαρμάκι ."
"Μήτε μέλι φάγαμε κι η κοιλιά μας κόφτει ."
"Έχει το μέλι στα χείλη, το φαρμάκι στην καρδιά ."
"Πιο πολύ ψωμί τρώγεται με μέλι παρά με ξίδι."
"Λάδι από την κορυφή, κρασί απ` τη μέση και μέλι απ` τον πάτο αγόραζε ."
"Ο κερατάς, τα κέρατα, σαν μπούνε στα αυτιά του, μέλι και γάλα γίνεται με τη νοικοκυρά του"
"Ο κατσίβελος άμα έχει μέλι δεν κοιμάται."
"Αν ο φίλος σου είναι (σαν) μέλι, μην το γλείψεις όλο. " Αιγυπτιακή παροιμία.
"Εδωκες πας την πίττα με το μέλι." Κυπριακη παροιμία
(Ατάκα αλάνθαστη που λένε κατά κύριο λόγο οι πεθερές για τις νύφες όταν κρίνουν ότι ο γιος τους δεν περνά κατ'εκείνες) καλά. «Μάνα μου γιέ μου, έδωκες πας την πίττα με το μέλι» εννοώντας ότι θα μπορούσε κάλλιστα να βρει μια γυναίκα που να είναι φτυστή εκείνη και του επιπέδου τους, και να τον έχει βασιλιά.)
"Ηντζαν κρατεί το μελοκούτ, λειχ' το δάχτυλον ατ'."
Όποιος κρατάει το κουτί με το μέλι, γλείφει το δάχτυλό του.Λέγεται: Γι αυτόν που επωφελείται από ξένα πράγματα ή χρήματα που ο ίδιος διαχειρίζεται.Ποντιακή παροιμία "Να μέλ’, να κερίν."Ούτε μέλι, ούτε κερί. Λέγεται: Για πρόσωπο τελείως άχρηστο, κατά μεταφορά κηφήνας. Ποντιακή παροιμία.
Τουζ τουζ και νε μέλ’ νε κερίν." Τουζ τουζ και ούτε μέλι ούτε κερί.Λέγεται: Για τον επιδεικτικά και με θόρυβο (όπως η μέλισσα) εργαζόμενο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ποντιακή παροιμία.
"Πριν να πεις σε κάποιον την πικρή αλήθεια, άλειψε την άκρη της γλώσσας σου με μέλι." Αραβική παροιμία.
" Ένα Χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη και μία μέλισσα δεν κάνει μέλι" Αρχαία παροιμία.
"Στην ξένη γυναίκα ο διάβολος βάζει ένα κουταλάκι μέλι." Κινέζικη παροιμία.
"Η γλώσσα στάζει μέλι, η καρδιά δηλητήριο." Νεπαλική παροιμία
"Στόμα από μέλι, καρδιά από χολή." Αφρικανική παροιμία.
"Ο αφορισμός είναι σαν μέλισσα, περιέχει και χρυσαφένιο μέλι και δηλητηριώδες." Ιταλική παροιμία.

Οι μέλισσες στον Πάρνωνα


19 / Ιουν / 2013
Ο Πάρνωνας με την πυκνή του βλάστηση μαγεύει όχι μόνο τις μέλισσες αλλά και τους μελισσοκόμους. Οι καστανιές όταν ανθίζουν σκορπίζουν ολόγυρα ένα δυσάρεστο άρωμα για τα ανθρώπινα γούστα, πολύ αρεστό όμως στις μέλισσες που εκμεταλεύονται τη γύρη και το νέκταρ τους για την ανάπτυξή τους. Το μελι της καστανιάς είναι ολίγον πικρό, με πολλές όμως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πολύτιμο για τον άνθρωπο. Οι καρποί της δε, τα κάστανα, έθρεψαν γενιές και γενιές, στα χωριά του Πάρνωνα, στα φτωχά χρόνια μετά τον πόλεμο. Η καστανιά, είναι πάνω απ' όλα ένα τίμιο δέντρο και το μέλι της αξίζει μεγαλύτερη προσοχή από τους καταναλωτές.

Μέλι από τον Πάρνωνα


2 / Σεπ / 2013
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε κι ο τελευταίος "μίνι" τρύγος του καλοκαιριού, στον Πάρνωνα, όπου και συλλέχθηκε μικρή ποσότητα μελιού από καστανιά, αγριόβατα και κισσό, ανθοφορίες που κυρίως "δούλεψαν" τα μελίσσια το καλοκαίρι. Μετά το φιλτράρισμα και την ωρίμανση του για 3 ημέρες στο δοχείο ηρεμίας, συσκευάστηκε στα βάζα και έφυγε για τους ανυπόμονους καταναλωτές... Η μελιτοεξαγωγή απ τις κηρήθρες γίνεται με φυγοκέντρηση και όχι με θερμική επεξεργασία. Η θέρμανση πάνω απ τους 45 οC είναι γνωστό ότι υποβαθμίζει το μέλι. Θερμική επεξεργασία δεν γίνεται ούτε κατά το φιλτράρισμα όπου και θα επέτρεπε τη χρήση πολύ ψιλών φίλτρων αφού το μέλι θα γινόταν λόγω της θέρμανσης πιό ρευστό και θα μπορούσε να περάσει μέσα από αυτά. Κατά το φιλτράρισμα, το μέλι διέρχεται μέσα από ανοξείδωτες σίτες, ώστε να απομακρύνονται τυχόν ξένα σώματα αλλά ταυτόχρονα να μην χαθούν απ' αυτό οι γύρες των φυτών και μικρά κομμάτια κεριού που υπάρχουν στη φυσική του σύσταση. Αυτό έχει σα συνέπεια κάποιες φορές να εμφανίζεται στην επιφάνεια του μελιού ένα ραφιναρισμένο "ξάφρισμα" (μικρά κομμάτια κεριού μαζί με κόκκους γύρης που επειδή είναι ελαφρύτερα ανεβαίνουν στην επιφάνεια). Λόγω της ιδιαίτερης διατροφικής του αξίας θεωρώ ότι είναι καλό να μην αφαιρείται από το μέλι αφού, αν ο καταναλωτής για οποιοδήποτε λόγο δεν το θέλει, εύκολα μπορεί να το απομακρύνει μόνος του από το βάζο με ένα κουταλάκι.

Φθινόπωρο στον Πάρνωνα


2 / Οκτ / 2013
Το φθινόπωρο φαίνεται να ήρθε για να μείνει. Επισκέφθηκα τα μελίσσια μου στο Καστρί για την προγραμματισμένη 2η επέμβαση με θυμόλη, το αιθέριο έλαιο του θυμαριού, για την αντιμετώπιση της βαρρόα, της ψείρας των μελισσιών, ίσως τη μεγαλύτερη απειλή των μελισσοκόμων τα τελευταία χρόνια. Τα μελίσσια δουλεύουν στον κισσό, μαζεύουν πρωτίστως γύρη, αλλά και νέκταρ. Οι καστανιές είναι γεμάτες κάστανα και οι τελευταίες βροχές ευνοούν την καρποφορία. Ευνόησαν και γενικότερα τις ανθοφορίες της περιοχής, όπου αγριοκυκλάμινα, ακονιζιές αλλά και τα ρείκια άνθισαν για τα καλά. Ο καιρός πλησιάζει για την μεταφορά των μελισσιών στον Τυρό, όπου θα ασχοληθούν με τα ρείκια, τη χαρουπιά αλλά και την κουμαριά και θα μείνουν εκεί Θεού θέλοντος έως το τέλος Νοεμβρίου. Στην επιστροφή έκανα και μια βόλτα έως εκεί, μέσω Άστρους, όπου με χαρά είδα ότι τα όψιμα ρείκια του Τυρού ξεκίνησαν να κοκκινίζουν. Το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η μεταφορά. Και σιγά σιγά η μελισσοκομική χρονιά οδεύει προς το τέλος της.

Φθινόπωρο στον Τυρό


10 / Οκτ / 2013
Σήμερα έκανα μια βόλτα απ τον Τυρό. Εκεί βρίσκονται τα μελίσσια από την Κυριακή οπότε και μεταφέρθηκαν από το Καστρί. Οι χαρουπιές ξεκίνησαν να δίνουν την πολύτιμη γύρη τους κι αν ζεστάνει λίγο ο καιρός και βγάλει ήλιο, όπως αναμένεται τις επόμενες μέρες θ' αρχίσει να δίνει και νέκταρ. Τα μελίσσια δουλεύουν, παρόλο την ασθενή βροχόπτωση, το δυνατό άρωμα της χαρουπιάς τα ελκύει και δεν ξεκολλάνε απ τα δέντρα. Το ρείκι δεν πήγε και τόσο καλά στην περιοχή, μ αυτές τις βροχές όμως πάει να ζωηρέψει, οπότε τουλάχιστον γύρη θα μαζέψουν οι μέλισσες. Πολύ καλές αυτές οι βροχές και για την κουμαριά που έπεται σε ανθοφορία το Νοέμβριο κι η περιοχή του Τυρού έχει αρκετές.

Χειμώνας...


5 / Δεκ / 2013
Ξεχειμώνιασμα μελισσιών κάτω απ' το μοναστήρι της Αγίας Μονής στο Ναύπλιο.

Μέλι και ξηροί καρποί


29 / Δεκ / 2013
Η έκφραση «έφαγε καρύδια με μέλι» έχει παραμείνει ακόμη και σήμερα όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος, ή κάποια, βρίσκεται συνέχεια σε κατάσταση σεξουαλικών ορμών. Στη μεσαιωνική Ευρώπη οι νεόνυμφοι, έπιναν μέλι με ζεστό κρασί κάθε βράδυ για να αντέχουν στους ερωτικούς μαραθωνίους. Το μέλι εκτός από την υπέροχη γεύση που χαρίζει, εξάπτει τη φαντασία και βοηθάει τα διάφορα ερωτικά παιχνίδια μεταξύ του ζευγαριού. Περιέχει σάκχαρα που βοηθούν την καρδιά, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα, και το κυκλοφορικό μαζί με την καρδιά λειτουργούν άψογα. Ότι δηλαδή χρειάζεται μια καλή σεξουαλική πράξη. Επίσης τα καρύδια (για να αναφερθούμε και στην παροιμία) είναι πλούσια σε Ω3 και σε φυλλικό οξύ. Γενικά πάντως οι ξηροί καρποί που είναι μια πλούσια αποθήκη ενέργειας, είναι από τα βασικά αφροδισιακά.