2012-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Γύρη

7/12/2012


Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από διάφορα είδη ανθέων, την επεξεργάζονται και τη χρησιμοποιούν σαν πρωτεïνική βάση της διατροφής τους. Η μεγάλη ποικιλία των φυτών από τα οποία προέρχεται καθιστά τη γύρη εξαιρετικά πλούσια πηγή δραστικών βιολογικών ουσιών. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, φλαβονοειδή, αμινοξέα, ανόργανα στοιχεία, ένζυμα και συνένζυμα.Λόγω της συνύπαρξης, σε πυκνή συγκέντρωση, όλων αυτών των ουσιών η γύρη είναι ένα άριστο διατροφικό συμπλήρωμα με αξιόλογες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό: πηγή ενέργειας, παράγοντας αναζωογόνησης και όπλο ενάντια στη γήρανση. Προσφέρει άμεση ενίσχυση των δυνάμεων, βελτιωμένη πνευματική λειτουργία και ταχύτερη ανάπτυξη των ασθενικών παιδιών. Η κατανάλωσή της από μαθητές, αθλητές και ηλικιωμένους βελτιώνει θεαματικά την αντοχή, τις επιδόσεις και τη γενική κατάσταση της υγείας τους. Βοηθά επίσης σημαντικά στην αντιμετώπιση ορισμένων ειδικών προβλημάτων υγείας (έλκος δωδεκαδακτύλου, προστάτης, ηπατικές διαταραχές, αναιμία, διαβήτης, αρτηριοσκλήρωση, ανορεξία).Η φυσική μορφή της επεξεργασμένης από τις μέλισσες γύρης είναι κοκκώδης. Περιλαμβάνει συνήθως κόκκους διαφόρων χρωμάτων, ανάλογα με τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Η γεύση της είναι βασικά υπόγλυκη, πολλές φορές όμως έχει και αρκετά πικρούς τόνους. Η γύρη συνηθως είναι συσκευασμένη σε γυάλινα βάζα των 200 και 500 γραμμαρίων (η αποξηραμένη) και 125 γραμμαρίων (η νωπή). Διατηρείται στο ψυγείο. Η νωπή γύρη έχει, έναντι της αποξηραμένης, το πλεονέκτημα ότι διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες. Είναι όμως περισσότερο ευπαθής.Η γύρη τρώγεται αυτούσια, μπορεί όμως να προστεθεί και σε σαλάτες, να διαλυθεί σε γάλα ή φρουτοχυμούς και (το σωστότερο) να αναμιχθεί με μέλι. Η καλύτερη ώρα είναι πριν από το κύριο φαγητό της ημέρας.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η κρυστάλλωση του μελιού

7 / Οκτ / 2012Τι είναι η κρυστάλλωση; Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι;

Η κρυστάλλωση του μελιού δεν είναι αλλοίωση αλλά φυσιολογική εξέλιξη για πολλές ποικιλίες μελιού. Η κρυστάλλωση αφορά καθαρά την σύσταση των φυσικών σακχάρων στο μέλι και δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα, την αγνότητα ή την γνησιότητα της κάθε ποικιλίας.

Ένα κρυσταλλωμένο μέλι επανέρχεται στη ρευστή του μορφή με έμμεση ήπια θέρμανση (σε μπεν μαρί).

Η ταχύτητα με την οποία εμφανίζεται το φαινόμενο της κρυστάλλωσης, εξαρτάται από τη φυτική προέλευση του μελιού. Το μέλι από θυμάρι κρυσταλλώνει, το νωρίτερο, μετά από ένα χρόνο. Τα μέλια από τα κωνοφόρα δένδρα κρυσταλλώνουν σπάνια, με κάποιες ποικιλίες να μην κρυσταλλώνουν καθόλου (όπως το έλατο). Τα μέλια από άνθη, ανάλογα τα άνθη από τα οποία προέρχονται, κρυσταλλώνουν ιδιαίτερα γρήγορα (κάποιες ποικιλίες μέσα σε δέκα ημέρες).-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Συντήρηση Βασιλικού Πολτού

28 / Αυγ / 2012

Η ισχύς των ευεργετικών επιδράσεων του βασιλικού πολτού στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτάται άμεσα από τις παραμέτρους των διαδικασιών συλλογής και αποθήκευσής του.

Πιο συγκεκριμένα:

Αλλοιώνεται από τον χρόνο και για τον λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνεται σε χρονικό διάστημα όσο το δυνατόν μικρότερο από την ημερομηνία συλλογής του. Αλλοιώνεται από την θερμότητα και για τον λόγο αυτό πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο προκειμένου να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής των επιμέρους συστατικών του. Αλλοιώνεται από το φως, και για τον λόγο αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε αδιάφανο γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Αλλοιώνεται από τον αέρα, και για τον λόγο αυτό πρέπει να φυλάσσεται αεροστεγώς συσκευασμένος. Αλλοιώνεται από τα μεταλλικά στοιχεία , και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του με τέτοιου είδους αντικείμενα. Αναλυτικότερα, για την σωστή συντήρησή του και την διατήρηση του συνόλου των ευεργετικών δράσεων των συστατικών του πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη του τα εξής:

Συντηρείται στους 5οC (οικιακό ψυγείο) μέχρι και 6 μήνες, και στην κατάψυξη έως και ένα (1) χρόνο.
Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν μπορεί να διατηρηθεί για χρονικό διάστημα άνω της μιας (1) ημέρας.
Συντηρείται αναμεμιγμένος με μέλι για πολύ μικρό χρονικό διάστημα της τάξεως του ενός (1) μήνα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εξαιρετικά ευαίσθητος είναι ο Βασιλικός Πολτός. Έτσι, πραγματικά μου προκαλεί εντύπωση πως μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο Βασιλικός Πολτός ο οποίος συχνά εμπεριέχεται σε διάφορα βιομηχανοποιημένα σκευάσματα όπως χάπια, ταμπλέτες, σκόνη ή ακόμη και καλλυντικά σε υγρή μορφή και ο οποίος έχει υποστεί τα μύρια όσα σε επίπεδο επεξεργασίας, είναι δυνατόν να διατηρεί έστω και ένα κλάσμα από τις ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτει στην φυσική του μορφή!
Οπως επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως πωλείται βασιλικός πολτός σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και βρίσκεται εκτός ψυγείου, σε διάφανες συσκευασίες των 100 γρ.!!!!!!! και σε τιμές 5 φορές κάτω απ' την κανονική τιμή του.

Εξάλλου, ένα και μόνο επιχείρημα αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο καταναλωτή:

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ ΠΟΥ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ!

Συνεπώς αν θέλουμε ο Βασιλικός Πολτός να έχει τις ιδιότητες που του αποδίδονται θα πρέπει να καταναλώνεται όπως παράγεται στην κυψέλη!

Με άλλα λόγια:

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΦΡΕΣΚΟΣ!!!! (ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ) Η ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΑ.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Επικονίαση μελισσών

24 / Μάιος / 2012

Η δράση της μέλισσας στην επικονίαση από πολλούς θεωρείται ως η σημαντικότερη συμβολή της στη φύση και στον άνθρωπο. Μία μέτρια αποικία μελισσών υπολογίζεται ότι έχει 20 έως 40 φορές περισσότερη αξία για την επικονίαση των φυτών, παρά για την παραγωγή μελιού.

Οι μέλισσες για να συλλέξουν νέκταρ ταξιδεύουν 1,5-4 km μακριά από την κυψέλη.

Οι μέλισσες συμβάλλουν κατά 80% στη γονιμοποίηση των φυτών, περισσότερο δηλαδή από όλα τα έντομα. Χωρίς μέλισσες θα είχαμε σε όλο τον κόσμο 60% λιγότερα φυτά. Μια χώρα χωρίς μελισσοκομία είναι περιβαλλοντικά και γεωργικά καταδικασμένη.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------