Βιολογικό Μέλι Έλατο-Κουμαριά

Πιστοποιημένο βιολογικό μέλι φετινής περιορισμένης παραγωγής 2018. Ασημένιο μετάλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιολογικών μελιών Biol miel 2017 στην Ιταλία.
Ένα φυσικό χαρμάνι μελιού που δημιουργούν οι ίδιες οι μέλισσες οι οποίες αποθηκεύουν στις ίδιες κηρήθρες το μέλι από την ανθοφορία της ανοιξιάτικης κουμαριάς, στις αρχές Απρίλη και έπειτα απ'τα μέσα Μαίου και μετά, το μέλι "βανίλια" από έλατο σ' ένα ιδιαίτερο και σπάνιο δάσος της ορεινής Αργολίδας που συνυπάρχουν και τα 2 είδη δασικών δέντρων.Το μελίτωμα από έλατο το οποίο εκκρίνουν κοκκοειδή στα κλαράκια του δέντρου και συλλέγουν οι μέλισσες για να το μετατρέψουν σε μέλι, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών θερμοκρασίας και φωτοπεριόδου στις αρχές της Άνοιξης, αποκτά μία ιδιαίτερη υφή και χρώμα που θυμίζει την "βανίλια υποβρύχιο" απ' την οποία πέρνει και το όνομά του. "Βανίλια" ελάτης συναντάται στα περισσότερα ελατοδάση της Πελοποννήσου και μόνο.

Ιδιαίτερο και σπάνιο μέλι το οποίο εξάγεται απ' τα κελιά της κηρήθρας με μεγάλη δυσκολία λόγω της πυκνότητάς του και τις περισσότερες φορές τις καταστρέφει αφού αποσπάται μαζί με ολόκληρα κομμάτια κεριού κατά την διαδικασία της φυγοκέντρησης, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του δεν καταφέρνει να τρυγηθεί μ' αυτήν την διαδικασία και έτσι επιστρέφεται πίσω στις μέλισσες μαζί με τις τρυγημένες κηρήθρες.
Το μέλι της ανοιξιάτικης κουμαριάς ωριμάζει στην κυψέλη για αρκετό διάστημα μέχρι τον τρύγο, αναμιγνύεται με φυσικό τρόπο με την "βανίλια" απ' το έλατο στις κηρήθρες και ως εκ τούτου δεν πικρίζει αλλά διατηρεί την καραμελένια γεύση του.Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα σκούρας καραμέλας.
Xρώμα: Η ελατοκουμαριά είναι μπέζ καφέ αλλά με ελαφριά ανάδευση αποκτά ξανθές ανταύγιες βανίλιας ελάτης.
Υφή: Λόγω του μελιτώματος βανίλιας που προέρχεται από έλατο έχει μια χαρακτηριστική βουτυρένια υφή.
Kρυστάλλωση: Η ελατοκουμαριά μπορεί να κρυσταλλώσει αρκετούς μήνες μετά απ την παραγωγή της.
Θρεπτική αξία: Η ελατοκουμαριά θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι διουρητικό, κατεβάζει την πίεση, κάνει καλό στο κυκλοφορικό και στην καρδιά, στα νεφρά και στον προστάτη. Το μέλι από έλατο είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχείαΠερίοδος συλλογής: Απρίλιος - Μάιος 2019.

Περιοχή συλλογής: Ορεινή Αργολίδα.

Κρυστάλλωση: 10-18 μήνες.

Διαθέσιμο από 01/06/2019.

Συσκευασία: 910γρ