ΜΕΛΙσμα γύρη

Η γύρη είναι αρκετά χρήσιμη τροφή στη διατροφή μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτείνες, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό (Harnaj 1977). Ποσότητα 35 γρ. γύρης την ημέρα ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτείνη (Toth 1983). Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη (βιταμίνη R), η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα για εγκεφαλικά επεισόδια (Iannuzzi 1993).Boηθά τη διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη και τον μεταβολισμό και καταπολεμά τη γενική αδυναμία και εξασθένιση του οργανισμού.

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης με επιτυχία στη θεραπεία παθήσεων του προστάτη (Caillas 1976) και βρέθηκε ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα στο αμινοξύ κυστίνη, το οποίο βοηθά την τριχοφυία και τη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών. (Πρακτική Μελισσοκομία, Ανδρέας Θρασυβούλου, 2012).Η γύρη συλλέγεται καθημερινά, καθαρίζεται και καταψύχεται στους -20οC. Εκεί διατηρείται για έναν χρόνο, ενώ στην απλή ψύξη προκειμένου να καταναλωθεί όχι περισσότερο από 40 ημέρες. Η γύρη μπορεί να καταναλωθεί μαζί με άλλα τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το μέλι. Συνιστώμενη ποσότητα ορίζεται η μία κουταλιά της σούπας για τους ενήλικες και η μία κουταλιά του γλυκού για τα παιδιά. Προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι καταναλωτές που έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν αλλεργία στη γύρη. Μικρότερη απ' την συνιστώμενη ποσότητα την πρώτη μέρα και αυξανώμενη ποσότητα στη συνέχεια.

Οι υγιέστεροι και οι περισσότερο μακρόβιοι άνθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαίων, του Καυκάσου στη Ρωσία και των βουνών Βιλκαμπάμπα στο Εκουαντόρ. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Την φετινή χρονιά οι μέλισσες συλλέγουν μια εξαιρετικής ποιότητας γύρη ποικίλης ανθοφορίας. Τα διαφορετικά χρώματα υποδηλώνουν και τα διαφορετικά άνθη τα οποία επισκεφτήκαν οι μέλισσες.

Διατηρείται στην κατάψυξη.

Συσκευασία: 250γρ, Τιμή: 10 Ευρώ.