Menu
Το καλάθι σου

faqs

Συχνές Ερωτήσεις

Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα τα μέλια είναι βιολογικά. Αυτό είναι λάθος. Για να παραχθεί ένα βιολογικό μέλι και να μπορέσει να πιστοποιηθεί από κάποιον φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, τηρούνται τα εξής: Τα μελισσοσμήνη κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μεταφέρονται σε περιοχές απομακρυσμένες από πόλεις και χωριά, σε απόσταση τουλάχιστον 3 χλμ. από καλλιέργειες, σε περιοχές κυρίως αποτελούμενες από αυτοφυή βλάστηση και δασικά δέντρα. Αποφεύγεται έτσι η επιμόλυνση των προϊόντων της κυψέλης με εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα. Οι περισσότερες μέλισσες πεθαίνουν όταν έρχονται σε επαφή με δηλητήρια, κάποιες όμως που έλαβαν υποθανατηφόρα δόση καταφέρνουν να επιστρέψουν στην κυψέλη και όταν επιστρέφουν μαζικά, αφήνονται απ’ τις μέλισσες φρουρούς να εισέλθουν στο εσωτερικό της με αποτέλεσμα τη μόλυνση του μελιού και της γύρης με καταστροφικές συνέπειες για τις ίδιες τις μέλισσες αλλά και των προϊόντων τους. Απαγορεύονται οι τροφοδοσίες με ζάχαρη, όπως σιρόπι ζάχαρης, πίτα ζάχαρης κλπ. Επιτρέπεται μόνο η τροφοδοσία με βιολογικό μέλι. Οι τροφές με βιολογική ζάχαρη επιτρέπονται μόνο όταν οι μέλισσες κινδυνεύουν από λιμοκτονία. Οι μέλισσες αφήνονται όσο το δυνατόν με φυσικότερο τρόπο να συλλέγουν τις τροφές τους, δεν γίνονται ληστρικοί τρύγοι και μεταφέρονται σε διαδοχικές ανθοφορίες ώστε να αποκτήσουν αποθέματα τροφών τόσο για τις ίδιες όσο και για τον μελισσοκόμο. Γίνονται όσο το δυνατόν προληπτικές θεραπείες με βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των ασθενειών τους. Τέτοια σκευάσματα είναι τα οργανικά οξέα και τα αιθέρια έλαια. Πολλά από αυτά συναντώνται στα τρόφιμα και στο μέλι σε μικρότερες συγκεντρώσεις και είναι ικανά να περιορίσουν τα παράσιτα ,τους μύκητες και τα βακτήρια των εντόμων και της κυψέλης. Στην αποθήκη γίνεται απολύμανση του μελισσοκομικού εξοπλισμού με φλόγιστρο. Οι κηρήθρες αποθηκεύονται και απολυμαίνονται με τη χρήση οργανικών οξέων όπως είναι το οξικό και το μυρμηγκικό οξύ για την καταπολέμηση του κηρόσκορου αλλά και την απολύμανσή τους γενικότερα. Απαγορεύεται η χρήση χημικών φαρμάκων και ιδιαίτερα αντιβιοτικών. Η ανίχνευσή τους στο μέλι και στα υπόλοιπα προϊόντα ισοδυναμεί με αυστηρές ποινές και αποκλεισμό του μελισσοκόμου απ’ τον φορέα πιστοποίησης. Οι καινούργιες κηρήθρες που κατασκευάζει ο μελισσοκόμος γίνονται μόνο με τη χρησιμοποίηση βιολογικού κεριού, συνήθως προερχόμενο απ την ανακύκλωση των παλιών κηρηθρών και απολεπισμάτων. Το κερί είναι σαν σφουγγάρι και έχει την ιδιότητα να συγκρατεί υπολείμματα από φάρμακα και αντιβιοτικά για πολλά χρόνια δεσμευμένα στην δομή του και να τα μεταβιβάζει στο μέλι. Απαγορεύεται η χρήση κηρηθρών εμπορίου προερχόμενο από κερί πιθανόν επιμολυσμένο με φάρμακα για την θεραπεία των ασθενειών των μελισσών. Δίνεται ένα χρονικό διάστημα ενός έτους, για την αντικατάσταση όλων των παλιών κηρηθρών του μελισσοκομείου με βιολογικές. Απαγορεύεται η χρήση πλαστικού μελισσοκομικού εξοπλισμού. Επιτρέπονται φυσικά υλικά όπως το ξύλο και μεταλλικά ανοξείδωτα σκεύη και εργαλεία. Αυτές είναι οι κυριότερες διαφορές του βιολογικού μελιού, κάτι που αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η συμμετοχή μιας ποικιλίας μελιού σε έναν Διεθνή Διαγωνισμό Γευσιγνωσίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια τοποθέτησης του προϊόντος τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού, αφού η πιθανή βράβευσή του θα το ξεχωρίσει έναντι των ανταγωνιστικών προϊόντων και θα αναδείξει τα ιδιαίτερα & μοναδικά χαρακτηριστικά του, αναφορικά με την ποιότητα, με την γεύση αλλά και με τον σχεδιασμό-εμφάνιση της συσκευασίας του. Ένας διεθνής διαγωνισμός γευσιγνωσίας έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτό που βιώνουν οι καταναλωτές καθημερινά και να αναδείξει το προϊόν στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.