Ποιοί Είμαστε

Η λέξη Μέλισμα δεν είναι μια λέξη που έχει να κάνει με το μέλι και τη μέλισσα. Για τους μελισσοκόμους όμως, και ειδικότερα γι αυτούς που αγαπούν τη μέλισσα και δεν την αντιμετωπίζουν μόνο ως έντομο προς εκμετάλευση η λέξη ΜΕΛΙσμα = ΜΕΛωδία, Η μελωδία του μελισσιού, που ποιεί (δημιουργεί) ΜΕΛΙ, ΜΕΛοποίηση.
Όταν ανοίγω μια κυψέλη μπορώ να ακούσω αυτήν την μελωδία που προέρχεται απ' τις χιλιάδες μέλισσες που κατοικούν εκεί.Μια σύνθεση από ήχους, οι περισσότεροι για την επικοινωνία των μελισσών μεταξύ τους που έχουν να κάνουν με την ανεύρευση τροφής, με την αντιμετώπιση ενός εχθρού, με την ρύθμιση του μικροκλίματος της κυψέλης, με την ορφάνεια αλλά ίσως και ήχους που αφορούν έμμεσα τον μελισσοκόμο. Η μελωδία της ευτυχίας, όταν το μελίσσι δουλεύει την Άνοιξη και συλλέγει εντατικά νέκταρ και γύρη, η μελωδία της ορφάνειας όταν το μελίσσι χάσει τη μάνα, τη βασίλισσα, η μελωδία της ασύζευκτης βασίλισσας, η μελωδία του συναγερμού για την αντιμετώπιση του εχθρού.

Κάπως έτσι προέκυψε το ΜΕΛΙσμα, απ' την μαγεία που μου μετέδωσαν οι μέλισσες όταν βρέθηκα μπροστά σε μια αποικία μελισσών, μπροστά σε μια κυψέλη.
Το βασικό προιόν της κυψέλης, το μέλι μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το μέλι σε διάφορους τύπους ανάλογα την εποχή της μελιτοσυλλογής, μέλι ανθέων ποικίλης ανοιξιάτικης ανθοφορίας, μέλι από άνθη θυμαριού, μέλι καστανιάς, μέλι βελανιδιάς, μέλι ελάτης, μέλι πεύκου, κλπ. Η γύρη είναι ένα άλλο προιόν που μπορείτε να βρείτε, είναι η πρωτεινική τροφή που συλλέγουν οι μέλισσες.

Επίσης μπορείτε να βρείτε και τα υπόλοιπα προιόντα της κυψέλης όπως την πρόπολη, το κερί και τον βασιλικό πολτό. Η πρόπολη είναι το φυσικό αντιβιοτικό των μελισσών. Είναι ρητίνες τις οποίες συλλέγουν οι μέλισσες απ' τα δέντρα και τα φυτά. Το κερί είναι εκκρίσεις μελισσών απ' τους κηρογόνους αδένες τους, το οικοδομικό υλικό της κυψέλης με το οποίο οι μέλισσες κτίζουν τα κελιά της κηρήθρας. Ο βασιλικός πολτός είναι η τροφή του γόνου αλλά και της βασίλισσας, τροφή η οποία την διατηρεί γόνιμη για όλη της τη ζωή.


Ξεκίνησα το 2010 να ασχολούμαι με τη μέλισσα. Διατηρώ το μελισσοκομείο μου στην περιοχή της Άριας Ναυπλίου, κάτω απ' το μοναστήρι της Αγίας Μονής, σε μια περιοχή με αυτοφυή βλάστηση από αγκάθια, θυμάρι, θρούμπι, σμυρνιές, ασφόδελους, γκορτσιές και ευκάλυπτους. Τα μελίσσια μεταφέρονται στον Πάρνωνα και στο Μέναλο στις καστανιές αλλά και στα έλατα, στην Εύβοια και στο Λεωνίδιο, στα πεύκα αλλά και στα θυμάρια. Συνεχώς αναζητώ νέα μέρη και ανθοφορίες, ενώ ταυτόχρονα φροντίζω για την ανάπτυξη του μελισσοκομείου μου με σεβασμό στις μέλισσες και στις ανάγκες τους.

Καθότι από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μελισσοκομία είχα στο μυαλό μου την παραγωγή βιολογικών προιόντων κυψέλης, το 2015 σύναψα σύμβαση με την εταιρία πιστοποίησης βιολογικών προιόντων bio-hellas. Το φθινοπωρινό πευκόμελο καθώς και η πρόπολη που συλλέχθηκε το φθινόπωρο του 2016 είναι τα πρώτα πιστοποιημένα βιολογικά προιόντα που διατίθονται στους καταναλωτές. Έκτοτε όλα τα προϊόντα που παράγω: μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός πρόπολη, κερί είναι πιστοποιημένα βιολογικά. Το 2017 το μέλι ορεινής Αργολίδας ελατοκουμαριά κατέκτησε το ασημένιο μετάλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό biol miel που έγινε στην Ιταλία και αυτό είναι μόνο η αρχή.